top of page

Mechanische technieken

Wie ben ik?

Je hebt interesse voor machines, productieprocessen en materialen. Je kan zelfstandig, nauwkeurig en ordelijk werken. Tijdens de uitvoering van je handvaardigheden en experimenten volg je de nodige veiligheids- en milieumaatregelen en ga je zuinig om met de materialen. Je kan je eigen handelen en je werkstukken kritisch evalueren.

 

Wat leer ik?

Mechanische technieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit, d.w.z. dat je na het 6de jaar de keuze hebt om te gaan werken of verder te studeren. Je ontwikkelt onderzoekend en contextgericht inzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: mechanica, materiaalleer en thermodynamica. Je denkt in functie van het proces en bent technologisch vaardig in CAD/CAM (Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing), verspanende technieken, niet-verspanende technieken en (de)montagetechnieken.

 

Wat word ik?

Na de 2de graad Mechanische technieken heb je de keuze uit:

• Mechanische vormgevingstechnieken

• Een andere STEM-studierichting

Na de 3de graad kan je aan de slag in een constructiebedrijf als machineoperator, monteerder, vormgever, tekenaar, enz. Je kan ook verder studeren in een professionele bacheloropleiding (PBA) of graduaatsopleiding in de hogeschool, bv. PBA ontwerp- en productietechnieken, of een graduaatsopleiding elektromechanische systemen. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar onderwijskiezer.be

bottom of page