top of page

Houttechnieken

Wie ben ik?

Je hebt interesse voor verschillende technieken om iets te vervaardigen met hout en je staat open voor nieuwe technologieën en materialen. Je experimenteert graag in labo’s, ontwerpt en tekent graag, en durft uitdagingen aangaan. Je werkt graag op de PC en steekt ook graag de handen uit de mouwen. Je bent leergierig, gemotiveerd en ruimdenkend.

 

Wat leer ik?

Houttechnieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit, d.w.z. dat je na het 6de jaar de keuze hebt om te gaan werken of verder te studeren. Je ontwikkelt onderzoekend en contextgericht inzichten in toegepaste wiskunde en wetenschappen, massief hout, houtachtige plaatmaterialen, verspaningstechnologie en constructies. Je denkt in functie van het technisch proces en kwaliteitsbewaking, bent technologisch vaardig in het gebruik van digitale technologieën zowel tijdens de voorbereiding, het modelleren met CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufacturing) en het machinaal realiseren van constructies en projecten in massief hout en houtachtige plaatmaterialen. Zorg voor het milieu, veilig en ergonomisch werken en circulaire economie vormen een rode draad doorheen de studierichting.

 

Wat word ik?

Na de 2de graad Houttechnieken heb je de keuze uit:

• Houttechnieken

• Een andere STEM-studierichting

Na de 3de graad kan je aan de slag als werkvoorbereider, calculator of ploegbaas. Je kan ook verder studeren in een professionele bacheloropleiding (PBA) of een graduaatsopleiding in de hogeschool, bv. PBA houttechnologie, PBA toegepaste architectuur, of een graduaatsopleiding werforganisatie of bouwkundig tekenen. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar onderwijskiezer.be.

bottom of page