PROJECT ‘Energiehuis’

Project: ‘Energiehuis, realisatie van leerlingen van een eigen leslokaal in kader van STEM’

Het energiehuis wordt nu verder afgewerkt door leerlingen van de houtafdeling. De spanten zijn geplaatst en de ramen gaan in productie. Een aantal ramen worden in hout gemaakt. De deur met zijpaneel wordt door de leerlingen in het bedrijf Mathieu Gijbels gemaakt. De andere vensters worden bij Profel gemaakt in opdracht van de firma Awouters van Opglabbeek. Deze opdrachten worden als een project werkplekleren georganiseerd.

De leerlingen van 6IW gaan het ventialtiesysteem plaatsen. Dit ventilatiesysteem wordt gesponsord door de firma Vasco.

Deze leerlingen zijn ook gestart met de meting van de grondtemperatuur van de verschillende warmtekorven. Deze meting gebeurt nu zonder warmte afname en dit op drie dieptes. Door deze meting kunnen de leerlingen al de klimatologische invloed op de grondtemperatuur beoordelen.

Het project wordt in juni even op hold gezet om in september te starten met de verder afwerking en de plaatsing van de verschillende technieken.

 

UPDATE: winter 2021

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is diverse-isolaties-energiehuis-Bree-1024x576.jpg

Een kort filmpje van het leveren en plaatsen van de cementgebonden vloerisolatie ULTRISO.

We zijn heel trots op de primeur van de allereerste plaatsing van deze PUII Mix Floor: 100% natuurlijke, 100% circulaire en onbrandbare isolatie.

 

Vrijdag 26 februari werden – onder een stralende zon – de zonnepanelen door leerlingen van 6EIT geplaatst op het energiehuis.

 

 

MAART 2021

Klik op onderstaande links voor een omschrijving  van de uitgevoerde werken i.v.m. de chape en akoestische isolatie.

AIS Fiche : akoestische isolatie

greenbead : cementgebonden eps-mortel

Perfect floor_roof : circulaire vloeichape

Greenfloor (1) : chape van 100% reststromen, zonder cement

 

 

 

 

 

 

UPDATE: maart 2020

Het slimme energiehuis

  • Ons type nijverheidsonderwijs heeft naast een algemene vorming nog een heel belangrijke doelstelling m.n. jongeren opleiden, trainen om iets te leren realiseren, te maken en oplossingen te zoeken voor maatschappelijke problemen. Integratie van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde…STEM ten voeten uit
  • Eén van de actuele maatschappelijke problemen is energie en duurzaamheid in een steeds sneller evoluerende technologische en digitale wereld. Hier bewust mee leren omgaan, kennis over vergaren en oplossingen helpen zoeken om energie-efficiënter en duurzamer te worden, dat was het opzet, de zogenaamde scope van dit project.
  • We hebben geen specifieke bouwafdeling maar wel heel wat verwante studierichtingen zoals een houtafdeling, elektriciteitsafdeling en onderhoud voor het facilitair gedeelte. Via dit project hebben de leerlingen heel wat doelstellingen uit hun leerplan kunnen realiseren in een realistische leeromgeving. Het is levensecht leren zoals u kan zien op de foto’s in bijlage.
  • Om louter doelstellingen te realiseren uit het leerplan hadden we voor een eenvoudige en goedkopere leeromgevingen kunnen kiezen.  We hebben voor een slim energiehuis gekozen omdat we veel willen leren. We zullen via meetresultaten kunnen achterhalen hoe efficiënt de processen verlopen. We gaan verschillende soorten metingen uitvoeren en met deze data proberen comfort aan energie-efficiënte te koppelen

Maatschappelijke taak

  • We hebben als STEM school een maatschappelijke taak, de uitdagingen voor Vlaanderen zijn heel groot. Europa heeft richtlijnen uitgeschreven en die zijn bijzonder ambitieus. Het Vlaams energie-agentschap moet deze regelgeving uitwerken, dit vertalen naar de praktijk vergt tijd en energie en hier willen we als school onze maatschappelijke opdracht niet uit de weg gaan….
    • In een nieuwe woning of appartement zal er geen vlam meer zijn
    • Een energiepeil lager dan 40 of BEN
    • Ventilatie moet efficiënter worden, CO2, fijn stof, vochtigheid..
    • Alle huishoudtoestellen krijgen een label krijgen dat steeds hogere eisen stelt
    • Groene en duurzame energie, woningen moeten zelfvoorzienend worden
    • Smart Grid om het elektriciteitsnet in evenwicht helpen te houden, energie die we opwekken op het juiste of beste tijdstip zelf verbruiken
    • Onderdeel van laboproeven verder uitwerken
    • …en dat allemaal trachten te realiseren met het comfort dat we vandaag kennen…
  • Een greep uit de mogelijkheden met dit energiehuis
    • Warmtekorven om energie uit de grond te halen, verwarmen en koelen
    • Warmtepomp om elektrische energie efficiënt te gebruiken
    • Energiezuinige verlichting en sturing
    • Vloer versus plafondverwarming, comfort en energie verbruik vergelijken
    • Verschillende soorten ramen, hout, aluminium, en kunststof met verschillend glas
    • Impact van screens, zonwerend glas
    • Soorten isolatie, effect en duurzaamheid
    • …..

UPDATE (2018/2019)

In samenwerking met BBO WICO campus TIO (http://bbo.wico.be), zijn de metselwerken van start gegaan.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

UPDATE (2018)

Ondanks het slechte weer wordt er toch verder gewerkt aan het energiehuis. De leerlingen van 6 Hout hebben de nodige betonnen kolommen en balken gegoten en de houten steunbalk voor het dak gelegd.

Voor de betonnen balken en kolommen hebben ze eerste een bekisten moeten maken en deze ook moeten stutten. Dit was een hele ervaring die ze gezien de studierichting niet tegenkomen in hun curriculum. Niet alleen moeten de kolommen op de juist plaats staan en loodrecht geplaatst worden maar ook stevig uitgevoerd worden.

Naast deze werken moest er ook een houtensteunbalk van 12 meter geplaatst worden. Deze is gelamineerd uitgevoerd. Deze balk moet het dak dragen.

De volgende werken zijn ook al gestart, de leerlingen van 6 hout maken de dakconstructies voor het schuine dak en de constructie voor het platte dak.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

UPDATE (2017)

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

Grondwerken en plaatsing van de warmtekorven (eind november 2017):

Volgende fase in het project STEM-energiehuis en het STEM’T AF-project van RTC Limburg:

De leerlingen van 6Hout hebben intussen de bouwwerken beëindigd: de buitenmuren zijn gemetst en de prefabwanden van de houtskeletbouw zijn geplaatst.

Nu zijn de leerlingen van 6IW gestart met de uitvoering van hun project. Op woensdag 29 en donderdag 30 november hebben ze, samen met een grondwerker, de warmtekorven voor de warmtepomp geplaatst. Deze plaatsing moest zeer nauwkeurig gebeuren. Niet enkel de afstanden tussen de warmtekorven is van belang, maar ook plaatsing op de juiste diepte speelt een belangrijke rol. Drie korven werden in volle grond geplaatst en één korf werd in de regenput geplaatst. Op die manier kunnen we het verschil in warmteafgifte van zand en water in kaart brengen. Op elke korf hebben de leerlingen sensoren geplaatst. Ze plaatsten ook sensoren in een zone waar geen warmtekorf zit. Met deze sensoren wordt de temperatuur op verschillende dieptes gemeten en vergeleken met de andere plaatsen.

Zo wordt de warmte die het rode bietensap (dat door de leidingen van de warmtekorven stroomt) opneemt, berekend maar ook gemeten. Hiervoor moeten de leerlingen op elke leiding van de warmtekorf een debietmeting (energiemeting) plaatsen. Via deze gegevens kunnen zij berekenen hoeveel energie er bespaard wordt door het gebruik van de aardwarmte en de minder uitstoot van CO2.

Na de examens volgt de verdere uitvoering en realisatie.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

Presentatie oktober 2017 en stand van zaken: Presentatie Energiehuis 2

Korte beschrijving van ‘ Het energiehuis’

Het energiehuis is een gebouw van max  40 m² dat bestaat uit een technische ruimte en een leslokaal- demoruimte.

Het gebouw moet gebruikt worden om toepassingen, ontwikkelingen en evolutie in de  verwarmings- en isolatietechnieken in woningen te tonen, te meten, te regelen en te evalueren. Het gebouw kan een lage energiewoning zijn of volledig passief.

Er moeten verschillende bouwstijlen gebruikt worden ( klassieke muren, houtskeletbouw, metaalconstructie,……). De toepassingen van isolatietechnieken mogen zeer breed gekozen worden zodanig dat ze gemeten en vergeleken kunnen worden. Deuren en vensters moeten voldoen aan de geldende normen en passen in de gekozen bouwstijl. De beglazing mag verschillende soorten van isolerend glas bevatten.

Er moet gekozen worden voor verschillende verwarmingssystemen zoals vloerverwarming, klassieke wandverwarming en plafond verwarming. Er moet ook een ventilatiesysteem in voorzien worden.

Er worden verschillende energiebronnen toegepast zoals warmtepompen, zonne-energie en eventueel windenergie. Deze energiebronnen mogen gekoppeld worden (SMARTGRID-techniek).

In het energiehuis worden alle fysische parameters gemeten zoals temperaturen, vochtigheid, isolatie van verschillende materialen. Daarnaast worden alle energiebronnen gemeten en bewaakt zodanig dat er vermogens, opbrengsten en rendementen vergeleken kunnen worden.

EPC en EPB-normen moeten gemeten en toegepast worden. Hiervoor kan de blower-doortest gebruikt worden.

Het huis wordt ook een demohuis, hierdoor moeten een aantal technieken en toepassingen zichtbaar blijven maar moet er ook een scherm met beamer en internet aanwezig zijn.

Plannen van het energiehuis.

Planning van het project.

Maart- juni ( september)

Ontwerp en tekenen.

Leerlingen van 5 IW organiseren zich als een architectenbureau en werken binnen de lessen van tekenen aan het project. Op sommige momenten gaan ze op bezoek bij een woning in opbouw of in een bedrijf . Op andere momenten komen experten uitleg geven over verschillende technieken  ( architect, EPB- EPC expert, houtskeletbouw-expert, ….)

Doel is tegen september een lastenboek samen te stellen met:

  • Ontwerpplannen van fundering, dak, wanden
  • Beschrijving van de materialen die gebruikt gaan worden
  • Eventuele detailtekening van, verbindingen, doorvoeren, raam- en deurconstructie
  • Sterkte berekeningen, warmte berekeningen

September – maart 2017

Tekenen en ontwerpen van uitvoeringsplannen

  • Elektrisch
  • Houtconstructie
  • Verwarming en ventilatie
  • Warmtepompen ( hydraulisch)
  • Meet- en regelapparaten

Leerlingen van 6IW krijgen dit project als opdracht in kader van hun GIP en organiseren zich als een studie- ingenieursbureau. Ze begeleiden leerlingen van de technische klassen in het opstellen van uitvoeringstekeningen en werkplanningen. Ze gaan samen opzoek naar de voorgestelde materialen , maken een bestellijst op en een planning.

  • Een groep van 2 leerlingen gaan een groep van 6 TH begeleiden in de realisatie van de houtskeletstructuur ( wanden en dak)
  • Een groep van 2 leerlingen begeleidt een groep van 6 EIT in de realisatie van alle elektrische installaties ( zonnepanelen, meettopstellen,…..)
  • Een groep van 2 leerlingen begeleidt een groep van 6TM in de realisatie van de verwarmingselementen ( vloerverwarming, wandverwarming, plafond verwarming,…..) en de realisatie van de installatie van de warmtepompen

De groep maakt:

  • Een asbuilddossier ( tekeningen, meetrapporten, gebruikte materialen,…..)

Het energiehuis moet op 7 juni de dag van de GIP- jury af zijn.

Print Friendly, PDF & Email