Lassen – Constructie

Deze arbeidsmarktgerichte richting is het logische vervolg op de richting Mechanica van de tweede graad.
Als lasser las je hoek-, plaat- en pijpverbindingen met het halfautomaatproces en het TIG-proces om een lasverbinding in diverse materialen zoals staal, aluminium en rvs te realiseren. Deze verbindingen moeten voldoen aan de geldende internationale normen, de lasmethodebeschrijving en het lasplan.
Je leert constructies voorbereiden, samenstellen en lassen onder de geldende constructie en kwaliteitsnormen. Je leert werken met een CNC-gestuurde plaatschaar, plooibank, plasma- en lasersnijder, … Net zoals in de tweede graad neemt het vak ‘Taal en maatschappij’ een belangrijke plaats in binnen de algemene vorming.
Deze praktische studierichting bereidt je zowel op een graduaatsopleiding als op de arbeidsmarkt voor. Als je een graduaatsopleiding wil volgen, dan kan dat binnen het studiegebied van de industriële wetenschappen en technologie.
Een andere mogelijkheid is Se-n-Se (Secundair-na-Secundair). Hierin zijn opleidingen zoals lasser-monteur en pijpfitter mogelijk. Als lasser-monteur leer je stukken samenstellen tot een moderne metalen structuur die voldoet aan de constructietekening en de geldende internationale normen. Je bent ook opgeleid voor het lassen van deze constructies in de verschillende lasprocessen. Je krijgt
bovendien de kans om één of meerdere lascertificaten te behalen. Als pijpfitter meet je pijpleidingen ter plaatse op en zet deze om in een tekening. Je stelt de bijhorende materiaal- en snijlijsten op en voert de totale werkvoorbereiding uit. 

 

Print Friendly, PDF & Email