Mechatronica

Om deze studierichting met succes te kunnen aanvatten, is een technische vooropleiding in wetenschappen en techniek noodzakelijk. Industriële wetenschappen of elektromechanica in de tweede graad zijn de ideale voorbereidingen.

Deze studierichting vormt je zeer breed in de techniek. Elektromechanische processen nemen een belangrijke plaats in binnen de lessen. Maar ook automatisatie, PLC-technieken en bussystemen zijn na deze studierichting geen onbekenden voor jou.

De richting biedt vele mogelijkheden binnen het hoger onderwijs zoals een bachelor- of zelfs een masterdiploma. Na hogere studies ben je een bekwame technicus voor de nijverheid. Vaak kom je terecht in de onderhoudsafdeling van een bedrijf. Doorgroeien tot  afdelingsverantwoordelijke behoort zeker tot de mogelijkheden. Deze doorstroomrichting is het logische vervolg op de richting Technologische Wetenschappen en Mechatronica van de tweede graad. Je krijgt wiskunde op uitgebreid niveau in functie van de wetenschapsvakken.
Binnen fysica worden o.a. elektromagnetisme, elektrodynamica, elektronica, mechanica, constructieleer, thermodynamica, fluïdomechanica, … behandeld. Je leert programmeren, modelleren en simuleren binnen het nieuwe vak informaticawetenschappen, maar je zult ook werken met datacommunicatie en computer- en netwerkarchitectuur.
Net zoals in de tweede graad krijg je in de derde graad ook de gevorderde cursus engineering mechatronica. Binnen deze richting blijven ook de algemene vorming en de talen zeer belangrijk.
Deze studierichting bereidt je vooral voor op studies in het hoger onderwijs.
Wil je een opleiding professionele bachelor volgen, dan kan je o.a. voor toegepaste informatica, autotechnologie, elektromechanica, elektronica-ICT, industrieel productontwerpen, luchtvaarttechnologie, nautische wetenschappen of het onderwijs kiezen.
Volg je liever een opleiding academische bachelor die je naar een masterdiploma leidt, dan kan je o.a. voor productontwikkeling, wetenschappen (informatica, computerwetenschappen) of industriële wetenschappen en technologie op ingenieursniveau volgen.

 

Print Friendly, PDF & Email