In de tweede graad volgde je best een opleiding in de richting elektrotechnieken of elektromechanica.
Je inzicht in elektrische schema’s, het tekenen ervan, het opstellen van onderdelenlijsten behoren nu tot de basis waar je in de derde graad op verder bouwt. Veel aandacht wordt besteed aan residentiële installaties, industriële bordenbouw, stuur‑ en regeltechnieken met PLC en sensortechnieken. Een hele klus. We verwachten dan ook een ernstige studiehouding.
Na deze studie kan je nog verder studeren in het hoger onderwijs. Meestal is dit een bacheloropleiding. In de nijverheid zijn bordenbouwers en onderhoudstechnici voor elektrische installaties zeer gegeerde mensen. Deze dubbele finaliteitsrichting is het logische vervolg op de richting Elektromechanische Technieken van de tweede graad.
Je krijgt wiskunde en mechanica op toegepast niveau. Binnen mechanica worden o.a. elektronica en elektriciteit behandeld. Binnen deze richting blijven ook de algemene vorming en de talen belangrijk.
Deze technologische en theoretisch-praktische studierichting bereidt je zowel op studies in het hoger onderwijs als op de arbeidsmarkt voor. Wil je een opleiding professionele bachelor volgen, dan kan je o.a. voor industriële wetenschappen en technologie, autotechnologie, elektromechanica, elektronica-ICT, energiemanagement, energietechnologie, ecotechnologie, luchtvaart, nautische wetenschappen of het onderwijs kiezen. Als je liever een graduaatsopleiding volgt, dan kan dat binnen het studiegebied van de industriële wetenschappen en technologie.
Een andere mogelijkheid is Se-n-Se (Secundair-na-Secundair). Hierin zijn opleidingen zoals technieker industriële procesautomatisatie, polyvalent mecanicien havenvoertuigen, chemische procestechnieker mogelijk.