3de graad

In de tweede graad heb je al een oriënterende studiekeuze gemaakt die in grote mate bepaalt welke richting je in de derde graad kiest. Wil je toch nog een andere richting uit, dan is dit het
moment om deze keuze te maken. De laatste twee jaren van het secundair onderwijs moet je immers in dezelfde studierichting doorlopen.
Technologische Wetenschappen & Engineering (TW&E), Bouw- & Houtwetenschappen (BHW) en Mechatronica (MC) zijn abstracte, theoretisch-technische richtingen in de finaliteit doorstroom. Je
gaat na het secundair verder studeren om een bachelor- of masterdiploma te behalen aan een hogeschool of universiteit.
Elektromechanische Technieken (EMT), Mechanische Vormgevingstechnieken (MVT) en Houttechnieken (HT) zijn praktisch-technische richtingen in de dubbele finaliteit. Hier ligt de nadruk op projectmatig werken. Je kunt na het secundair gaan werken, kiezen voor een zevende specialisatiejaar (Se-N-Se) of graduaatsopleiding, maar je kunt er ook voor kiezen om een bachelordiploma te behalen in een hogeschool.
In de arbeidsgerichte finaliteit vind je de volgende studierichtingen: Lassen-Constructie (LC), Mechanische Vormgeving (MV), Binnen- & Buitenschrijnwerk (BB) en Binnenschrijnwerk en Interieur (BI). Dit zijn praktische richtingen. Na het zesde jaar ontvang je een diploma. Je kunt er dan voor kiezen om je verder te specialiseren in een zevende jaar of om te gaan werken. Dat is zeker een meerwaarde.

Print Friendly, PDF & Email