TISM op reis

Volg hier vanaf 22 mei onze klassen die op klasuitstap, meerdaagse of buitenlandse reis gaan.

22/05/2023 BERLIJN – 4de jaars TSO

Daar gingen ze dan, om 6 uur vertrok de bus met 64 leerlingen van het 4de jaar D en D/A.
Op de planning van de dag staat voornamelijk de heenreis met een tussenstop in Mariënborn, de grootste en belangrijkste grensovergang tijdens de deling van Duitsland. Daar kregen we een uitleg van 3 gidsen met onder andere interessante weetjes over mensen die toch probeerden de oversteek tussen Oost en West-Duitsland te maken.

Mensen moesten zelf volledige delen van de wagen verwijderen om te controleren of er zich niemand verstopt had. Alles gebeurde in een afgesloten werkplaats. Wanneer de controle was afgelopen werd vermeld dat je dan zelf maar je wagen terug in elkaar diende te zetten. Wanneer dit niet lukte door de spanning of beperkte technische kennis werd een autotechnicus opgeroepen die het zaakje wel voor jou zou opknappen. Zetels, velgen, uitlaat, en andere onderdelen werden dan terug gemonteerd tegen betaling, terwijl je eigenlijk niets verkeerd had gedaan. Dat kostte dan, met de huidige geldwaarde, om en bij de 1000 tot 1500 euro.

Hierna reden we door en kwamen we enkele wegomleidingen tegen in centrum Berlijn. Na een korte zoektocht kwamen we aan op Alexanderplatz . Hier vertrokken we omstreeks 17uur voor een wandeling doorheen de belangrijkste bezienswaardigheden in de binnenstad van Berlijn.

Omstreeks 19 uur kwamen we aan in het hotel, waar de spaghetti ons al stond op te wachten. Na het avondmaal een korte introductie over het hotel en nog even vrije tijd voor de leerlingen. In de tuin is plaats genoeg voor een gezellig potje voetbal en of een wandeling doorheen de hoteltuinen langs het water van een nabijgelegen rivier.

 

 

22/05/2023 Praag – 6LC – 6W

Ook de leerlingen van 6LC en 6W zijn aangekomen in Praag en maakten vandaag kennis met de stad tijdens een wandeling.

 

 

23/05/2023 Berlijn – 4de jaar TSO

Dinsdag 23 mei, een dag die sportief begon. Vandaag hebben we een bezoek aan het Olympiastadion gebracht. Eerst wat uitleg en geschiedenis over het gebouw en daarna mochten onze heren en dame op eigen houtje op verkenning in en rond het stadion.

Direct na de middag werden we verwacht bij Berlin on Bike voor een geleide fietstocht door Berlijn langs de verschillende highlights: Brandenburger Tor, Berliner Dom, Fernseheturm, Reichstag, Checkpoint Charlie, Berlijnse muur, enz. Een geweldige ervaring die door iedereen erg gesmaakt werd.

Na de fietstocht zijn we nog snel een winkeltje ingedoken om wat voorraad in te slaan. Er werd door sommigen gehamsterd alsof we hier nog een maand zouden blijven kamperen. Het bleek later zelfs nodig te zijn…

In ijltempo ging het dan naar het Pergamonmuseum om een duik in het verre verleden te nemen. Jammer genoeg was onze tijd beperkt, want de bus stond op ons te wachten. Een reden om een volgend bezoek aan Berlijn te plannen.

Met de bus ging het daarna richting herberg om te gaan eten, maar toen sloeg het noodlot toe… Onze rit van 16 kilometer heeft 2,5 uur geduurd: Stau, Stau, Stau. Gelukkig hadden we Thomas om de chauffeur veilig door het verkeer te loodsen.

Om 21:15 uur stapten we eindelijk van de bus. Onmiddellijk een spurt naar de eetzaal want de honger had al lang geleden toegeslagen. Gelukkig was er chips, chocolade en ander lekkers gekocht om de bushonger te stillen.

Spijtig genoeg hebben we door de lange vertraging ons bezoek aan de Fernseheturm moeten annuleren. Aan gezelligheid echter geen gebrek, want er werd nog veel gelachen en gekeuveld vooraleer de aftocht naar de kamers geblazen werd.

 

23/05/2023 Praag – 6LC – 6W

 

Ook vanuit Praag bereikten onze deze sfeerbeelden uit de stad. De komende dagen staan daar nog heel wat diverse activiteiten op het programma.

 

23/05/2023 Munchen- 6HT – 6Ha en b

Ook in Beieren hebben onze leerlingen het goed.

23/05/2023 Rome – 6IW

Ook in Rome schijnt de zon!

De leerlingen maakten al uitgebreid kennis met deze prachtige stad.

 

24/05/2023 Berlijn – 4de jaar TSO

Vandaag, woensdag 24 mei kende een feestelijke start. We hadden een jarige onder ons en die moest even in de bloemetjes gezet worden met een multivocale ‘happy birthday to you’ een een kleinigheidje als aandenken.

Onze eerste activiteit was een bezoek aan het computerspelmuseum: een moment waarin de leerlingen zich konden uitleven in oude en minder oude computerspelletjes. Bij een aantal leerkrachten riep dit herinneringen op aan uren in het lunapark tijdens de kermis.

Daarna ging het richting Madame Tussauds, het wassenbeeldenmuseum. Brad Pitt, Morgan Freeman, Helena Fischer en een hele cast van  Star Wars waren hier te bezichtigen en er mochten foto’s samen met de bezoekers genomen worden.

Na de lunch was er een ‘chillmoment’: de rondvaart op de Spree. Van de uitleg bij de verschillende bezienswaardigheden en het stukje geschiedenis dat er soms bij zat, hebben de meeste leerlingen niet zo heel veel meegekregen, maar er was meer dan voldoende leuke interactie met de mensen op de oevers van de Spree.

Vooraleer we weer naar de herberg vertrokken voor het avondmaal, konden we nog een beetje griezelen in Berlin Dungeon. Sommige leerlingen werden gefolterd, andere werden in een kooi opgesloten en nog andere werden berecht voor moord en andere misdaden. Eén leerling en een leerkracht werden gestraft als ‘fashion killer’… Het avontuur werd afgesloten met een kleine vrije val van ongeveer 20 meter. Wat we onthouden? Dit was leuk!

Na het avondmaal hebben we de gemiste avondactiviteit van dinsdag op het programma gezet: de Fernseheturm. Met een prachtig beeld van lichtjes over heel Berlijn vanop een hoogte van 205 meter was dit een mooie afsluiter van de dag.

Maar er volgde nog een verrassing: een brandalarm in de herberg. Geoefend door de verschillende brandoefeningen in de school, verliep de evacuatie rustig en op enkele minuten tijd stonden al onze leerlingen en leerkrachten op het verzamelpunt. Na een twintigtal minuten werd het alarm beëindigd en mochten we weer naar de kamers. Trouwens, geen zorgen, het was een andere hotelgast die de oorzaak van het alarm was.

Hoogste tijd om het bed op te zoeken…

 

24/05/2023 Munchen- 6HT – 6Ha en b

In Munchen stond er vandaag een bezoek bij de Rekordmeister FC Bayern op het programma.

 

24/05/2023 Rome – 6IW

Enkele foto’s als update uit De Eeuwige Stad.

24/05/2023 Berlijn – 6EM – 6EIT – 6MVT

 

Ook deze klassen zijn in Berlijn. Zij genieten van het mooie weer Unter den Linden.

 

25/05/2023 Praag – 6LC – 6W

 

25/05/2023 BERLIJN – 4de jaars TSO

Donderdag is aangebroken. De laatste dag van activiteiten alvorens we op vrijdag de terugreis inzetten. 

 

Vandaag is de “chill dag”  van onze uitstap. Startende met de hop on – hop off busrit die ons een laatste keer langs de highlights van Berlijn zal brengen. Verassend nieuwe gebouwen en monumenten kwamen aan bod.

Zo gingen we langs de verschillende ambassades die in Berlijn gehuisvest zijn. We reden ook langs het station waar dagelijks 350 duizend mensen gebruik van maken. En we kregen de mogelijkheid wat dieper het oosten van Berlijn te bezichtigen waar je door de architectuur van de gebouwen je bijna in een ander land waant. Tot slot reden we langs de iconische grafitimuur. Het 100den meters lange restant van de Berlijnse muur doet nu dienst als uithangbord van verschillende graffiti artiesten. Onder andere het welbekende werk met de 2 kussende mannen, de voormalige leiders van de partijen die Oost en West-Berlijn bestuurden in de tijd van de muur.

Vervolgens terug naar het hotel voor ons laatste lunchpakket te smikkelen. Om in de vroege namiddag te vertrekken richting Tropical Island resort. Een subtropisch zwembad gebouwd onder een luchtschip loods koepel van 107 meter hoog en een oppervlakte van 66.000m2.

De leerlingen hadden succes bij de andere bezoekers. Er ontstond een ware verbroedering met een school uit Zweden. Leeftijdsgenoten die net als als onze studenten i.v.m. corona nog bijzonder weinig nieuwe contacten hebben kunnen leggen met mensen buiten hun leefwereld. 

Omstreeks kwart na 9 ’s avonds vertrokken we richting hotel. De rit duurde langer dan voorzien, veel onaangekondigde wegenwerken zonder omleidingsroutes zorgen dat we net als inwoners weer verrast waren en in een verkeersinfarct terechtkwamen. Rond half 12 kwamen reden we dan de hotelparking op. Tandjes poetsen, naar de kamers om nog rustig na te keuvelen. Slaap inhalen, dat is voor morgen op de bus, is het motto van verschillende studenten. 

Tot morgen, op de TISM parking.

Groetjes van het leerkrachten Team! 

 

Monique

Rita

Paul

Gert

Koen

Nick

 

Print Friendly, PDF & Email