PROJECT ‘Energiehuis’

Project: ‘Energiehuis, realisatie van leerlingen van een eigen leslokaal in kader van STEM’

energiehuis_01  energiehuis_02

Update: april 2018

Het energiehuis wordt nu verder afgewerkt door leerlingen van de houtafdeling. De spanten zijn geplaatst en de ramen gaan in productie. Een aantal ramen worden in hout gemaakt. De deur met zijpaneel wordt door de leerlingen in het bedrijf Mathieu Gijbels gemaakt. De andere vensters worden bij Profel gemaakt in opdracht van de firma Awouters van Opglabbeek. Deze opdrachten worden als een project werkplekleren georganiseerd.

De leerlingen van 6IW gaan het ventialtiesysteem plaatsen. Dit ventilatiesysteem wordt gesponsord door de firma Vasco.

Deze leerlingen zijn ook gestart met de meting van de grondtemperatuur van de verschillende warmtekorven. Deze meting gebeurt nu zonder warmte afname en dit op drie dieptes. Door deze meting kunnen de leerlingen al de klimatologische invloed op de grondtemperatuur beoordelen.

Het project wordt in juni even op hold gezet om in september te starten met de verder afwerking en de plaatsing van de verschillende technieken.

UPDATE: maart 2018

In samenwerking met BBO WICO campus TIO (http://bbo.wico.be), zijn de metselwerken van start gegaan.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

UPDATE: februari 2018

Ondanks het slechte weer wordt er toch verder gewerkt aan het energiehuis. De leerlingen van 6 Hout hebben de nodige betonnen kolommen en balken gegoten en de houten steunbalk voor het dak gelegd.

Voor de betonnen balken en kolommen hebben ze eerste een bekisten moeten maken en deze ook moeten stutten. Dit was een hele ervaring die ze gezien de studierichting niet tegenkomen in hun curriculum. Niet alleen moeten de kolommen op de juist plaats staan en loodrecht geplaatst worden maar ook stevig uitgevoerd worden.

Naast deze werken moest er ook een houtensteunbalk van 12 meter geplaatst worden. Deze is gelamineerd uitgevoerd. Deze balk moet het dak dragen.

De volgende werken zijn ook al gestart, de leerlingen van 6 hout maken de dakconstructies voor het schuine dak en de constructie voor het platte dak.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

UPDATE: januari 2018

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

Grondwerken en plaatsing van de warmtekorven (eind november 2017):

Volgende fase in het project STEM-energiehuis en het STEM’T AF-project van RTC Limburg:

De leerlingen van 6Hout hebben intussen de bouwwerken beëindigd: de buitenmuren zijn gemetst en de prefabwanden van de houtskeletbouw zijn geplaatst.

Nu zijn de leerlingen van 6IW gestart met de uitvoering van hun project. Op woensdag 29 en donderdag 30 november hebben ze, samen met een grondwerker, de warmtekorven voor de warmtepomp geplaatst. Deze plaatsing moest zeer nauwkeurig gebeuren. Niet enkel de afstanden tussen de warmtekorven is van belang, maar ook plaatsing op de juiste diepte speelt een belangrijke rol. Drie korven werden in volle grond geplaatst en één korf werd in de regenput geplaatst. Op die manier kunnen we het verschil in warmteafgifte van zand en water in kaart brengen. Op elke korf hebben de leerlingen sensoren geplaatst. Ze plaatsten ook sensoren in een zone waar geen warmtekorf zit. Met deze sensoren wordt de temperatuur op verschillende dieptes gemeten en vergeleken met de andere plaatsen.

Zo wordt de warmte die het rode bietensap (dat door de leidingen van de warmtekorven stroomt) opneemt, berekend maar ook gemeten. Hiervoor moeten de leerlingen op elke leiding van de warmtekorf een debietmeting (energiemeting) plaatsen. Via deze gegevens kunnen zij berekenen hoeveel energie er bespaard wordt door het gebruik van de aardwarmte en de minder uitstoot van CO2.

Na de examens volgt de verdere uitvoering en realisatie.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

Presentatie oktober 2017 en stand van zaken: Presentatie Energiehuis 2

Korte beschrijving van ‘ Het energiehuis’

Het energiehuis is een gebouw van max  40 m² dat bestaat uit een technische ruimte en een leslokaal- demoruimte.

Het gebouw moet gebruikt worden om toepassingen, ontwikkelingen en evolutie in de  verwarmings- en isolatietechnieken in woningen te tonen, te meten, te regelen en te evalueren. Het gebouw kan een lage energiewoning zijn of volledig passief.

Er moeten verschillende bouwstijlen gebruikt worden ( klassieke muren, houtskeletbouw, metaalconstructie,……). De toepassingen van isolatietechnieken mogen zeer breed gekozen worden zodanig dat ze gemeten en vergeleken kunnen worden. Deuren en vensters moeten voldoen aan de geldende normen en passen in de gekozen bouwstijl. De beglazing mag verschillende soorten van isolerend glas bevatten.

Er moet gekozen worden voor verschillende verwarmingssystemen zoals vloerverwarming, klassieke wandverwarming en plafond verwarming. Er moet ook een ventilatiesysteem in voorzien worden.

Er worden verschillende energiebronnen toegepast zoals warmtepompen, zonne-energie en eventueel windenergie. Deze energiebronnen mogen gekoppeld worden (SMARTGRID-techniek).

In het energiehuis worden alle fysische parameters gemeten zoals temperaturen, vochtigheid, isolatie van verschillende materialen. Daarnaast worden alle energiebronnen gemeten en bewaakt zodanig dat er vermogens, opbrengsten en rendementen vergeleken kunnen worden.

EPC en EPB-normen moeten gemeten en toegepast worden. Hiervoor kan de blower-doortest gebruikt worden.

Het huis wordt ook een demohuis, hierdoor moeten een aantal technieken en toepassingen zichtbaar blijven maar moet er ook een scherm met beamer en internet aanwezig zijn.

 

Plannen van het energiehuis.

Planning van het project.

Maart- juni ( september)

Ontwerp en tekenen.

Leerlingen van 5 IW organiseren zich als een architectenbureau en werken binnen de lessen van tekenen aan het project. Op sommige momenten gaan ze op bezoek bij een woning in opbouw of in een bedrijf . Op andere momenten komen experten uitleg geven over verschillende technieken  ( architect, EPB- EPC expert, houtskeletbouw-expert, ….)

Doel is tegen september een lastenboek samen te stellen met:

 • Ontwerpplannen van fundering, dak, wanden
 • Beschrijving van de materialen die gebruikt gaan worden
 • Eventuele detailtekening van, verbindingen, doorvoeren, raam- en deurconstructie
 • Sterkte berekeningen, warmte berekeningen

September – maart 2017

Tekenen en ontwerpen van uitvoeringsplannen

 • Elektrisch
 • Houtconstructie
 • Verwarming en ventilatie
 • Warmtepompen ( hydraulisch)
 • Meet- en regelapparaten

Leerlingen van 6IW krijgen dit project als opdracht in kader van hun GIP en organiseren zich als een studie- ingenieursbureau. Ze begeleiden leerlingen van de technische klassen in het opstellen van uitvoeringstekeningen en werkplanningen. Ze gaan samen opzoek naar de voorgestelde materialen , maken een bestellijst op en een planning.

 • Een groep van 2 leerlingen gaan een groep van 6 TH begeleiden in de realisatie van de houtskeletstructuur ( wanden en dak)
 • Een groep van 2 leerlingen begeleidt een groep van 6 EIT in de realisatie van alle elektrische installaties ( zonnepanelen, meettopstellen,…..)
 • Een groep van 2 leerlingen begeleidt een groep van 6TM in de realisatie van de verwarmingselementen ( vloerverwarming, wandverwarming, plafond verwarming,…..) en de realisatie van de installatie van de warmtepompen

De groep maakt:

 • Een asbuilddossier ( tekeningen, meetrapporten, gebruikte materialen,…..)

Het energiehuis moet op 7 juni de dag van de GIP- jury af zijn.

Print Friendly, PDF & Email