Een terugblik op Ciara.

Zoals jullie weten plaatste 3IW in het uitgestrekte akkerbouwlandschap van Tongerlo een weerstation terwijl het SAB er een plaatste op de Oudsberg. Dit deden we in het kader van het VLINDER-project (VLaanderen IN De weER) van de UGent.

Ons weerstation tekende op 09/02/2020 een windstoot op van 92 km/u. Enkel in Beveren (op een kade en dus dicht bij het water – 95 km/u) en Evergem (meetstation temidden van een waterbassin waar de wind vrij spel heeft – 114 km/u) werden grotere windsnelheden gemeten. Dit zijn forse waarden, maar niet zo fors als het KMI doorgaf. De KMI-windmetingen worden uitgevoerd op een hoogte van 10 m boven de grond, terwijl de wind bij de VLINDER-stations gemeten wordt op een hoogte van 1,5 m boven het oppervlak. Dit is dicht bij de grond waar er meer wrijving is en dus minder wind. Zo registreerde het VLINDER-meetstation in Melle een windpiek van 82 km/u terwijl het KMI-station enkele meters verderop een windstoot van 100 km/u vastlegde.

Maximale windstoot 09/02/20

In de avond van 09/02/2020 trok een koufront over waarop, behalve nog steeds veel wind, ook heel wat regen zat. Wij werden een beetje gespaard, want de grootste neerslaghoeveelheden vielen in een strook van Ieper over Gent en Antwerpen tot Turnhout. In het centrum van Antwerpen kregen de pluviometers het meest te drinken met neerslagsommen tot 27.0 l/m². Opvallend hierbij was dat de neerslagintensiteit zeer hoog was, en deze sommen nagenoeg volledig op slechts één uur tijd vielen.

Neerslagsom 09/02/20

Als we de Oudsberg met Tongerlo vergelijken, dan waaide het op de Oudsberg minder hard (tot 72 km/u), maar regende het meer (3,6 l/m² t.o.v. 2,6 l/m²).

Metingen kun je steeds raadplegen via https://wow.meteo.be/nl/?id=b917687d-7fd8-e911-b3ba-0003ff59b0d7&lat=51.1362&long=5.6567

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: