VLaanderen IN DE weeR

Welke invloed oefent onze omgeving uit op het lokale klimaat? Het VLINDER project wil hierop een antwoord bieden door onderzoekers de broodnodige informatie te geven om lokale weersverschillen beter te begrijpen. Hierbij komen niet enkel de stad en het platteland aan bod, maar ook diverse andere omgevingen die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. Deze informatie is van onschatbare waarde bij de ruimtelijke planning van zowel steden als dorpen, bijvoorbeeld om hittestress te beperken in ons opwarmende klimaat.

Weerstations worden gewoonlijk op het platteland geplaatst, om de invloed van de omgeving op de metingen zo klein mogelijk te houden. Deze invloed blijft dus een blinde vlek voor het klassieke meteorologische meetnetwerk.

Het VLINDER project zal deze blinde vlek aanpakken en het lokale weer bestuderen in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken, heidegebied, enzovoort. De onderzoekers van het project voorzien 100 weerstations die zullen ‘vlinderen’. Onze leerlingen van 3IW bouwden en plaatsten zo’n vlinder in Tongerlo.

Je kan alle metingen bekijken op: https://wow.meteo.be/nl/?id=b917687d-7fd8-e911-b3ba-0003ff59b0d7&lat=51.133761&long=5.653561

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: