TISM SCHENKT 10.000 EURO AAN VZW ALL 4 PELLE

Jaarlijks tracht TISM goede doelen te steunen. Vorig jaar werden een aantal sociale projecten gesteund nl. ‘Sint-Vincentius – De Kleine Drempel’, ‘Hedera Helix’ en ‘De vrienden van Senegal’. Dit jaar werden de pijlen gericht op vzw All 4 Pelle.

Vzw All 4 Pelle werd opgericht omdat Pelle Moesen, een leerling elektrotechnieken van onze school, in de zomer van 2018 een ongelukkige val tijdens een waterspel bij een jeugdkamp in Spanje maakte. Sindsdien is hij volledig verlamd vanaf zijn borstkas en revalideert hij in Pellenberg. De vzw zal Pelle en lotgenoten ondersteunen in allerlei noden.

« 1 van 2 »

Op vrijdag 5 april vond er in TISM een sponsortocht plaats. In aanloop van deze tocht zamelden de leerlingen geld in voor dit goed doel. Doorheen het schooljaar werd er ’s middags soep verkocht, tijdens het tweede trimester verkochten de leerlingen van 6IW worstenbroodjes en met een sponsorkaart trokken alle leerlingen de straat op om zoveel mogelijk geld in te zamelen. In totaal werd er maar liefst 10.000 euro ingezameld. In de Breughelzaal bracht Pelle zijn emotioneel verhaal voor de leerlingen. Hierna werd de cheque door enkele leerlingen aan Pelle en de vzw All 4 Pelle overhandigd. Het steunen van een aantal goede doelen willen we toekomstgericht verderzetten.

Oversteek lager school

Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart bezochten bijna 300 basisschoolverlaters van verschillende scholen uit Bree, Bocholt en Oudsbergen de middenschool Heilig Hart en TISM. De leerlingen van het zesde leerjaar staan immers op het punt om een nieuwe stap in hun jonge leven te zetten. In TISM kregen de leerlingen 3 workshops aangeboden, waarin duidelijk werd wat het aanbod binnen 1A in TISM is. In de middenschool Heilig Hart kregen de leerlingen de kans om kennis te maken met 3 van de 8 keuzemogelijkheden, om zo te ontdekken waar hun interesses binnen 1A zouden liggen. 

« 1 van 6 »
« 1 van 17 »
« 1 van 4 »

Het bezoek was een succes en de leerlingen waren enthousiast. We hopen dat ze na vandaag een gerichte keuze voor het middelbaar – die aansluit bij hun talenten en mogelijkheden – kunnen maken. Op de opendeurdag van zondag 5 mei kunnen ze, samen met hun ouders, beide scholen verder verkennen.  

TISM heeft lentekriebels

Vorige week organiseerde TISM opnieuw de ‘Week van de Lentekriebels’. Deze week past binnen het kader van RSV (relationele en seksuele vorming). De leerlingen van de eerste en tweede graad kregen binnen de lessen godsdienst en PO een aantal opdrachten, uitgewerkt door Sensoa, voorgeschoteld. De leerlingen van de tweede en derde graad zagen de interactieve theatervoorstelling ‘Grensgevallen’, waar ze via gsm moesten oordelen over grensoverschrijdende situaties die ze in het dagelijks leven kunnen tegenkomen. Ook werden de vijfde- en zesdejaars d.m.v. een interactieve sessie extra relationeel en seksueel gevormd door seksuologe Kaat Bollen.

Eerste graad van TISM bezoekt Xperilab

« 1 van 2 »

De voorbije 2 weken maakten de eerstegraadsleerlingen van TISM kennis met Xperilab. Dit project wil jongeren via een actieve aanpak warm maken voor wetenschap. Het motto van Xperilab luidt: doen is begrijpen! Een vrachtwagen ontpopt zich tot een laboratorium, waarin de leerlingen gedurende 90 minuten wetenschappers mogen zijn. Tijdens de les werden de leerlingen reeds voorbereid. Daarna konden de leerlingen in groepjes van 2 of 3 observeren, testen en afleiden in natuurwetenschappen, chemie, fysica of technologie. Dit was weer een toffe wetenschapservaring!

TISM scoort op Informatica-Olympiade

Op 6 februari vond de Belgische Informatica-Olympiade plaats. Deze Olympiade draait om creatief probleemoplossend denken en programmeren.  Van TISM namen in totaal 14 leerlingen van 5IW en 6IW aan deze Seniorwedstrijd deel. De eerste ronde bevatte enkel puzzelvragen en logica. Programmeren kwam nog niet aan bod, dus er was ook geen voorkennis vereist. Joey Koster (5IW) en Pieter Waelbers (6IW) behaalden een knappe score en stootten door naar de finale op 30 maart in Brussel. Om zich daar op voor te bereiden mogen ze een opleiding volgen die hen tools aanreikt om de basis van het programmeren aan te leren. In de finale mogen de deelnemers zich verwachten aan codes die moeten gelezen en vervolledigd moeten worden.                                                                                    Proficiat en alvast veel succes!

TISM ONTBIJT ZICH FIT

Dagelijks zijn er heel wat leerlingen die niet of ongezond ontbijten. Daarom werd de eerstegraadsleerlingen op dinsdag 26 februari een ontbijt aangeboden. Dit ontbijt werd voorafgegaan door een korte fitnessopwarming. De leerlingen konden zich rond eten in brood, cornflakes, fruit, yoghurt, kaas, vlees, … Dit initiatief kaderde eveneens binnen de vakoverschrijdende eindterm ‘Lichamelijke gezondheid en veiligheid’.

« 1 van 2 »

TISM-leerlingen bereiken tweede ronde Wiskunde Olympiade

34 leerlingen van de tweede en 14 leerlingen van de derde graad Industriële Wetenschappen van TISM namen op woensdag 16 januari deel aan de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade. In totaal namen er in Vlaanderen 11 854 wiskundeknobbels deel aan de Juniorversie (2de graad) en 11 332 aan de Vlaamse versie (3de graad).

Enkel de studenten die bij de Juniorversie een score van 108 of meer en bij de Vlaamse versie een score van 102 of meer behaalden, mogen naar de tweede ronde.

In de tweede graad overleefden Torben Hontis (3IW), Montana Leurs (3IW), Tijl Swennen (3IW), Dries Coenen (4IWa) en Pieter Steensels (4IWa) de eerste ronde. Zij zullen het op 13 maart in Hasselt moeten opnemen tegen 1 203 andere wiskundige krakken. Zestien van de 34 leerlingen scoorden boven het Vlaams gemiddelde!!

Thomas Desair (5IW) zal dan de eer van TISM moeten hoog houden door de strijd aan te gaan met    1 164 medestudenten.

Veel succes, TISM rekent op jullie!

TISM maakt indruk op internationale finale FIRST® LEGO® League

Op 30 november 2018 nam het tweede jaar Industriële Wetenschappen (2IW) onder de naam Spacedroids deel aan de FIRST® LEGO® Leaguewedstrijd in Hasselt. Deze wedstrijd draaide om onderzoek, robotica en teamwork.

De leerlingen behaalden een knappe derde plaats op 52 deelnemers. Bovendien werd het team uitgeroepen tot beste programmeurs. Dit is waar een echte STEM-school – zoals TISM – voor staat.

Voor de finale die afgelopen zaterdag 16 februari in Eindhoven gehouden werd, bereidden de leerlingen met enkele leerkrachten techniek zich sinds begin december bijna dagelijks (voornamelijk in vrije momenten zoals speeltijden, woensdagnamiddagen …) voor. In Eindhoven voerden ze opnieuw handelingen uit met een zelf geconstrueerde en geprogrammeerde robot. Eveneens moesten ze via een posterproject en powerpointpresentatie een voorstelling geven over robotica, slimme pillen …

Helaas vielen de Spacedroids deze keer niet opnieuw in de prijzen, maar als nieuwkomer tussen meer ervaren teams mogen ze met een zesde plaats in de finale bijzonder trots zijn op hun prestatie. In totaal namen er dit schooljaar zelfs meer dan 700 teams aan de FIRST® LEGO® Leaguewedstrijd deel. Er wordt al uitgekeken naar de volgende editie!