Survivalrun

Op 16 mei durfden 18 dappere sportievelingen van het tweede jaar het aan om In Kiewit deel te nemen aan de survivalrun voor de eerste graad, georganiseerd door het SVS.

Er werd geklommen, gesprongen, gelopen, gekreund, gewandeld, gebalanceerd, gevlogen, gezwommen, gezwanst, gekropen, geholpen, gedoken, gelachen, getild en gegleden…  Het was echt wel fun!!!!

Bedankt voor jullie fijne sportieve inzet.

Prijsuitreiking zoektocht opendeurdag

Tijdens de opendeurdag van 6 mei konden alle jongeren deelnemen aan de zoektocht ‘Zoek Wally’. Doorheen de school kon men op zoek gaan naar letters, die samen de leuze ‘Een hart voor techniek ‘ vormden.

Onschuldige hand, Britt Cardinaels (2IW), trok uit de 223 deelnemers de winnaar. De gelukkige zal weldra zijn/haar prijs op onze school mogen komen afhalen.

Demobeurs ‘Leren met VR: echt of fake?!

Als school zetten we al jaren in op het virtuele lasgebeuren. Afgelopen woensdag gaven we met onze virtuele lastoestellen demo’s op de beurs ‘leren met VR: echt of fake?!  Deze beurs ging door op de prachtige locatie van Thor Central te Genk.

Enkele tientallen bedrijven, gespecialiseerd in het virtuele leren, demonstreerde tijdens deze beurs de mogelijkheden van virtueel leren binnen verschillende technische opleidingsonderdelen. We zijn er meer dan ooit van overtuigd dat dit de toekomst is. Als school willen we hier een voortrekkersrol in blijven spelen.

Sponsortocht ten voordele van Sint-Vincentius

Op Goede Vrijdag namen alle leerlingen van het eerste t.e.m. het vijfde jaar, ten voordele van Sint-Vincentius, deel aan een sponsortocht. Halverwege de tocht, aan de kapel van Opitter, was er een bezinningsmoment. De leerlingen kregen er ook een beker chocomelk. Sint-Vincentius gaf ook een korte toelichting over hun vrijwilligerstoewijding voor medemensen in armoede. In totaal werd er bijna 5.500 euro aan Sint-Vincentius geschonken!

Chocotoffmoment met de leerlingenraad

Donderdagmorgen 1 maart. Een ijzige noorderwind zorgt er samen met de vriestemperaturen voor dat de gevoelstemperatuur -19 graden Celsius is. Maar de leerlingenraad staat pal. Zij trotseren de ijzige kou om hun chocotoffmoment te organiseren.

Voorafgaand hadden zij via een enveloppenmoment aan de leerlingen gevraagd: wat wil je nog veranderd zien op school? Daar kwamen een twintigtal voorstellen uit. De top drie was:

  1. Meer banken (onder het afdak)
  2. GSM gebruiken tijdens de studie
  3. Water beschikbaar (via automaten of zo)

Donderdagmorgen konden de leerlingen stemmen welk van deze voorstellen de leerlingenraad zal trachten te realiseren. Bij het binnenkomen kreeg iedere leerling een chocotoff. Het papiertje rond de chocotoff was het stembiljet. Er stonden aan elke ingang drie dozen klaar met de drie bovenvermelde voorstellen. De leerlingen deponeerden hun papiertje in het voorstel dat zij gerealiseerd wilden zien. Dit zijn de resultaten:

  1. Meer banken (onder het afdak): 162 stemmen
  2. GSM gebruiken tijdens de studie: 242 stemmen
  3. Water beschikbaar (via automaten of zo): 29 stemmen

De leerlingenraad gaat trachten zowel het voorstel van het GSM-gebruik tijdens de studie als het voorstel van de banken te realiseren.

 

Plastic Lab in TISM

Ongeveer 330 laatstejaars van omliggende lagere scholen ontdekten in TISM via Plastic Lab de magische wereld van technologie en wetenschappen. Met behulp van dit Lab, een mobiel labo vol met technologische en hightech experimenten, leerden ze heel wat bij rond recyclage en kunststofverwerking. Dit is één boeiende vorm van technisch onderwijs.

Leerlingen konden er met behulp van eigen ingezamelde plastic een gloednieuwe frisbee, een coole smartphonehouder … en tal van andere gadgets ontwerpen en plooien. Met Lego programmeerden de leerlingen een vrachtwagen en werd er verder rond recycling geoefend. Door deze kennismaking hopen we dat de zesdejaars geprikkeld zijn om een doordachte keuze te maken voor het technisch onderwijs voor het volgende schooljaar.

 

Gedichtendag 1BK

Van 25 januari t.e.m. 31 januari 2018 is het Poëzieweek in België en Nederland. Deze week begint met Gedichtendag. Het jaarthema is “Theater”. De leerlingen van 1BK hebben als inleiding een masker gemaakt om in de sfeer te komen. Daarna was het tijd voor het echte werk. Veel leerlingen hebben plankenkoorts als ze iets voor de klas moeten brengen. Daarom gingen we aan de slag met het gedicht “Voor de klas” van Bas Rompa. Na een aantal ludieke opdrachten mochten de leerlingen zelf het bestaande gedicht aanvullen en voor de klas presenteren. Weg zenuwen en welkom originele creaties!


Chrysostomos

Onze zesdejaars beleefden op vrijdag 26 januari hun X-MOS. Ze vierden feest, omdat ze nog maar (ongeveer) honderd dagen school moeten lopen. De niet-zesdejaars moesten een sluiproute afleggen om op de speelplaats te geraken. Hier stond een schuimkanon opgesteld, waarmee voornamelijk de eerstegraadsleerlingen zich uitleefden. Bij aanvang van het eerste lesuur betraden de laatstejaars al luid fluitend de speelplaats, waar de preses een korte speech hield. Hierna volgde een korte show, waarbij de X-Mossers en enkele leerkrachten hun ware Hakatalent demonstreerden; Ook werden er tal van grappige filmpjes, door leerlingen en leerkrachten gemaakt, aan de medeleerlingen getoond. Na de show werd er voor de laatstejaars een stevig ontbijt voorzien, zodat ze daarna  in de Efteling (FOTO UPDATE: 05/02/2018) hun energie kwijt konden. Kortom, het was een zeer geslaagd evenement!

« 1 van 7 »

DRONES BOUWEN IN TISM

In het kader van de digitalisering geeft MakerBib de mogelijkheid om de huidige technologieën en digitale evoluties te ontdekken. Vijf teams bouwen samen met 4 leerlingen van het 6de jaar elektromechanica en het 6de jaar industriële wetenschappen in TISM op 3 maandagavonden een drone. De begeleidende leerlingen behaalden in het voorjaar van 2017 de eerste plaats op het TwentDrone Event in Enschede. Binnen een week moesten ze toen met de ter beschikking gestelde onderdelen, maar ook met zelf geproduceerde onderdelen (lasercutten, 3D-printen) een drone vliegklaar krijgen. Aan het einde van de week volgde een wedstrijd, waarbij ze met de drone behendigheidsproeven moesten afleggen. Tijdens de dronebouw in TISM brengen de leerlingen en hun leerkrachten hun kennis over de techniek, de wetgeving, de materialen, fysica … naar de deelnemers over. Het is de bedoeling dat de vijf teams na de bouw- en infoavonden met een gebruiksklare drone naar huis gaan.