FIRST® LEGO® League

Achthonderdvijftig jongeren van de laatste graad lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs, verdeeld over 60 teams uit 38 Limburgse scholen, namen op 24 november in de PXL te Hasselt deel aan de FIRST® LEGO® League  Voor het eerst werden ook secundaire scholen toegelaten. De FIRST® LEGO® League draaide om onderzoek, robotica en core values. Het team met de beste score op deze drie categorieën sleepte de Champions Award in de wacht en mag rechtstreeks naar de internationale finales.

Robotica is ongetwijfeld het meest spectaculaire onderdeel van de FIRST®LEGO® League. Eerst moest er een robot met LEGO® MINDSTORMS® ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd worden. Tijdens de wedstrijd moest deze robot missies snel en correct uit te voeren. De jury keek ook naar de inventiviteit, stevigheid en kwaliteit van de robot. Leerlingen moesten hun werk tevens aan een professionele en kinderjury presenteren. Het project werd zelfs op het gebruik van social media beoordeeld.

Veertig Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. Voka – KvK Limburg werkt samen met de provincie Limburg aan de toekomst door de technische talenten van onze kinderen naar boven te brengen. Dit intensieve project van drie maanden gaf de kans aan leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs om kennis te maken met wetenschap, technologie en techniek in een eigentijds kader en in hun eigen leefwereld. Onze leerlingen brachten, ter voorbereiding van de wedstrijd, een bezoek aan het waterzuiveringsstation en APK.

De Blue Wizards (Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt) wonnen de Champions Award.

Bij het onderdeel robotica kenden onze leerlingen heel wat pech. Het was altijd net niet. Toch hebben ze zich in ieder geval in alle categorieën allemaal goed ingespannen, waarvoor een dikke pluim. Met de Kinderjuryprijs voor de beste social media werd TISM voor de inspanning toch nog een klein beetje beloond. Deze wedstrijd was voornamelijk een leerschool en hopelijk volgend schooljaar meer succes!

« 1 van 2 »

BRANDWEERBEZOEK 1BK

Maandag 23 en dinsdag 24 oktober brachten de leerlingen van 1BK een bezoek aan de brandweer van Bree. Na een introductiefilm en een leerrijke uitleg over de werking van de brandweer mochten ze zelf in de voetsporen van de brandweermannen treden. Vol enthousiasme begonnen de leerlingen aan deze taak, maar ze merkten al snel dat het werk van een brandweerman niet te onderschatten is. Niet alleen blijkt hun uitrusting loodzwaar te zijn, maar ook dat effectief blussen van brandjes ging sommige van onze stoere bonken een stapje te ver.  De demonstratie van de brandende frietketel gaf hen zelfs het gevoel in een echte actiefilm mee te spelen.  Gelukkig konden ze zich ook vergapen aan al die geweldige wagens en sloeg hun hart een tel over bij het zien van de geweldige all-terrain brandweerwagen, de ‘Bulldog’. Het was een geweldige voormiddag en voor de leerkrachten een hele klus om hen uiteindelijk uit de wagens te krijgen. De voormiddag eindigde met een oproep bij de brandweer. Met loeiende sirenes vertrok de brandweer om een kat uit een boom te redden.

TISM – Dag van de jeugdbeweging

Ook dit jaar zette TISM als jaarlijkse traditie de Dag van de Jeugdbeweging in the picture. Daags voordien werd er ’s avonds al heel wat gesjord, werd er een dropping georganiseerd en bakten de leerlingen bij meneer Martens een heerlijke ovenverse pizza. De avond werd afgesloten met een kampvuur en enkele enthousiastelingen overnachtten zelfs op school.

Op vrijdag 20 oktober, de eigenlijke Dag van de Jeugdbeweging, mochten alle leerlingen en leerkrachten in uniform aanschuiven voor een lekker ontbijt.

Tijdens de middagspeeltijd werd het een heel toffe aangelegenheid. Een zeer gedreven groep leiders en leden van allerhande jeugdbewegingen organiseerde weer een clash der jeugdbewegingen. Allerhande toffe spellen werden gespeeld.

Aliquando et insanire iucundum est!

« 1 van 4 »

Pedagogische dag op het TISM

Maandag 16 oktober, pedagogische dag op het TISM. Deze keer geen lezingen, groepswerken of vergaderingen. Er stonden teambuildingsactiviteiten op het programma. In de voormiddag bouwden de leerkrachten in groepjes van 7 personen een heuse chain reaction. In de namiddag stond een haka op het programma.

« 1 van 2 »

Veldloop eerste graad TISM-Bree

Met de olympische gedachte ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ in het achterhoofd heeft de eerste graad op 29 september vol enthousiasme meegedaan aan de scholenveldloop. Per klas werd er tevens een survivalrun georganiseerd. Ook deze keer werden weer heel wat medailles in de wacht gesleept. Een dikke proficiat aan alle sportieve deelnemers!

« 1 van 6 »

Schoolvoetbal TISM

Op woensdag 27 september speelde voetbalploeg TISM van de eerste graad in en tegen WICO Lommel. Het was er niet aan te zien dat ze nog nooit samengespeeld hadden. Integendeel, de wedstrijd eindigde op 1-4 winst voor TISM. Een dikke proficiat mannen!!

Plastic Lab

Als je de magische wereld van technologie en wetenschappen wil ontdekken, ben je bij Plastic Lab aan het juiste adres. Heel wat  leerlingen van de brugklas uit omliggende middenscholen maakten via dit Lab – een mobiel labo vol met technologische en hightech experimenten rond recyclage en kunststofverwerking – kennis met één boeiende vorm van technisch onderwijs in onze school. Leerlingen konden er met behulp van eigen ingezamelde plastic een gloednieuwe frisbee, een coole smartphonehouder … ontwerpen.

« 1 van 3 »

SPORTDAG TISM

Op vrijdag 22 september konden de leerlingen van de eerste twee graden hun energie kwijt bij de sportdag. De leerlingen van het eerste jaar gingen naar het Blauwe meer te Lommel om er een survivalparcours (varen op vlotten, boomklimmen, racen met go-carts …) af te leggen.

« 1 van 4 »

De tweedejaars trokken naar Maaseik om er te bowlen en te zwemmen.

In Bree kregen de leerlingen van het derde jaar een meerkamp (krachtbal, oriëntatieloop, voetbaldribbel …) voorgeschoteld. Via een sportieve inzet en het behalen van een zo hoog mogelijke score streefden ze naar de titel ‘sportman/-vrouw van het jaar’ en de titel ‘sportteam van het jaar’.

De vierdejaars verplaatsten zich per fiets naar de Warre in Neeroeteren, waar ze deelnamen aan een avonturenparcours in combinatie met lasertag.

 

Toon je sportclub@TISM

Op woensdag 13 september 2017 vond de 6de editie van de actie ‘Toon je sportclub @ school’ plaats. Sport Vlaanderen, SVS, ISB en VSF riepen opnieuw alle leerlingen op om in de outfit van hun sportclub naar school te komen. TISM organiseerde dit een eerste keer en dat leverde al onmiddellijk heel wat succes op. Een 70-tal sportieve leerlingen namen aan dit evenement deel.