Chocotoffmoment met de leerlingenraad

Donderdagmorgen 1 maart. Een ijzige noorderwind zorgt er samen met de vriestemperaturen voor dat de gevoelstemperatuur -19 graden Celsius is. Maar de leerlingenraad staat pal. Zij trotseren de ijzige kou om hun chocotoffmoment te organiseren.

Voorafgaand hadden zij via een enveloppenmoment aan de leerlingen gevraagd: wat wil je nog veranderd zien op school? Daar kwamen een twintigtal voorstellen uit. De top drie was:

  1. Meer banken (onder het afdak)
  2. GSM gebruiken tijdens de studie
  3. Water beschikbaar (via automaten of zo)

Donderdagmorgen konden de leerlingen stemmen welk van deze voorstellen de leerlingenraad zal trachten te realiseren. Bij het binnenkomen kreeg iedere leerling een chocotoff. Het papiertje rond de chocotoff was het stembiljet. Er stonden aan elke ingang drie dozen klaar met de drie bovenvermelde voorstellen. De leerlingen deponeerden hun papiertje in het voorstel dat zij gerealiseerd wilden zien. Dit zijn de resultaten:

  1. Meer banken (onder het afdak): 162 stemmen
  2. GSM gebruiken tijdens de studie: 242 stemmen
  3. Water beschikbaar (via automaten of zo): 29 stemmen

De leerlingenraad gaat trachten zowel het voorstel van het GSM-gebruik tijdens de studie als het voorstel van de banken te realiseren.

 

Plastic Lab in TISM

Ongeveer 330 laatstejaars van omliggende lagere scholen ontdekten in TISM via Plastic Lab de magische wereld van technologie en wetenschappen. Met behulp van dit Lab, een mobiel labo vol met technologische en hightech experimenten, leerden ze heel wat bij rond recyclage en kunststofverwerking. Dit is één boeiende vorm van technisch onderwijs.

Leerlingen konden er met behulp van eigen ingezamelde plastic een gloednieuwe frisbee, een coole smartphonehouder … en tal van andere gadgets ontwerpen en plooien. Met Lego programmeerden de leerlingen een vrachtwagen en werd er verder rond recycling geoefend. Door deze kennismaking hopen we dat de zesdejaars geprikkeld zijn om een doordachte keuze te maken voor het technisch onderwijs voor het volgende schooljaar.

 

Gedichtendag 1BK

Van 25 januari t.e.m. 31 januari 2018 is het Poëzieweek in België en Nederland. Deze week begint met Gedichtendag. Het jaarthema is “Theater”. De leerlingen van 1BK hebben als inleiding een masker gemaakt om in de sfeer te komen. Daarna was het tijd voor het echte werk. Veel leerlingen hebben plankenkoorts als ze iets voor de klas moeten brengen. Daarom gingen we aan de slag met het gedicht “Voor de klas” van Bas Rompa. Na een aantal ludieke opdrachten mochten de leerlingen zelf het bestaande gedicht aanvullen en voor de klas presenteren. Weg zenuwen en welkom originele creaties!


Chrysostomos

Onze zesdejaars beleefden op vrijdag 26 januari hun X-MOS. Ze vierden feest, omdat ze nog maar (ongeveer) honderd dagen school moeten lopen. De niet-zesdejaars moesten een sluiproute afleggen om op de speelplaats te geraken. Hier stond een schuimkanon opgesteld, waarmee voornamelijk de eerstegraadsleerlingen zich uitleefden. Bij aanvang van het eerste lesuur betraden de laatstejaars al luid fluitend de speelplaats, waar de preses een korte speech hield. Hierna volgde een korte show, waarbij de X-Mossers en enkele leerkrachten hun ware Hakatalent demonstreerden; Ook werden er tal van grappige filmpjes, door leerlingen en leerkrachten gemaakt, aan de medeleerlingen getoond. Na de show werd er voor de laatstejaars een stevig ontbijt voorzien, zodat ze daarna  in de Efteling (FOTO UPDATE: 05/02/2018) hun energie kwijt konden. Kortom, het was een zeer geslaagd evenement!

« 1 van 7 »

DRONES BOUWEN IN TISM

In het kader van de digitalisering geeft MakerBib de mogelijkheid om de huidige technologieën en digitale evoluties te ontdekken. Vijf teams bouwen samen met 4 leerlingen van het 6de jaar elektromechanica en het 6de jaar industriële wetenschappen in TISM op 3 maandagavonden een drone. De begeleidende leerlingen behaalden in het voorjaar van 2017 de eerste plaats op het TwentDrone Event in Enschede. Binnen een week moesten ze toen met de ter beschikking gestelde onderdelen, maar ook met zelf geproduceerde onderdelen (lasercutten, 3D-printen) een drone vliegklaar krijgen. Aan het einde van de week volgde een wedstrijd, waarbij ze met de drone behendigheidsproeven moesten afleggen. Tijdens de dronebouw in TISM brengen de leerlingen en hun leerkrachten hun kennis over de techniek, de wetgeving, de materialen, fysica … naar de deelnemers over. Het is de bedoeling dat de vijf teams na de bouw- en infoavonden met een gebruiksklare drone naar huis gaan.

Schrijfwedstrijd Junior Journalist

De Junior Journalistwedstrijd is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en vindt elk jaar in tientallen plaatselijke Davidsfondsafdelingen plaats. Na een sabbatjaar organiseerde het Davidsfonds Bree dit evenement opnieuw voor leerlingen tussen 10-18 jaar. Alle leerlingen van de eerste graad A van TISM kropen in hun pen. Een opstel schrijven met als titel ‘Vriendschap, een fragment uit mijn dagboek’ luidde de opdracht. Uit alle opstellen selecteerden de leerkrachten 21 potentiële winnaars. De prijsuitreiking op 12 januari, die door de pianist Marc Erkens opgeluisterd werd, vond in cultuurcentrum De Breughel plaats. Voor de eerste graad secundair onderwijs ging TISM met alle prijzen aan de haal.  Robbe Claes, Britt Cardinaels en Wout Swennen ontvingen voor hun creatieve en originele  inzending elk enkele jeugdboeken en een zwembeurt in  Centerparcs. Robbe zal op 22 april met zijn opstel de eer moeten hoog houden op de provinciale uitreiking in Herk-de-Stad. Proficiat aan alle deelnemers en veel succes, Robbe!!

FIRST® LEGO® League

Achthonderdvijftig jongeren van de laatste graad lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs, verdeeld over 60 teams uit 38 Limburgse scholen, namen op 24 november in de PXL te Hasselt deel aan de FIRST® LEGO® League  Voor het eerst werden ook secundaire scholen toegelaten. De FIRST® LEGO® League draaide om onderzoek, robotica en core values. Het team met de beste score op deze drie categorieën sleepte de Champions Award in de wacht en mag rechtstreeks naar de internationale finales.

Robotica is ongetwijfeld het meest spectaculaire onderdeel van de FIRST®LEGO® League. Eerst moest er een robot met LEGO® MINDSTORMS® ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd worden. Tijdens de wedstrijd moest deze robot missies snel en correct uit te voeren. De jury keek ook naar de inventiviteit, stevigheid en kwaliteit van de robot. Leerlingen moesten hun werk tevens aan een professionele en kinderjury presenteren. Het project werd zelfs op het gebruik van social media beoordeeld.

Veertig Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. Voka – KvK Limburg werkt samen met de provincie Limburg aan de toekomst door de technische talenten van onze kinderen naar boven te brengen. Dit intensieve project van drie maanden gaf de kans aan leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs om kennis te maken met wetenschap, technologie en techniek in een eigentijds kader en in hun eigen leefwereld. Onze leerlingen brachten, ter voorbereiding van de wedstrijd, een bezoek aan het waterzuiveringsstation en APK.

De Blue Wizards (Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt) wonnen de Champions Award.

Bij het onderdeel robotica kenden onze leerlingen heel wat pech. Het was altijd net niet. Toch hebben ze zich in ieder geval in alle categorieën allemaal goed ingespannen, waarvoor een dikke pluim. Met de Kinderjuryprijs voor de beste social media werd TISM voor de inspanning toch nog een klein beetje beloond. Deze wedstrijd was voornamelijk een leerschool en hopelijk volgend schooljaar meer succes!

« 1 van 2 »

BRANDWEERBEZOEK 1BK

Maandag 23 en dinsdag 24 oktober brachten de leerlingen van 1BK een bezoek aan de brandweer van Bree. Na een introductiefilm en een leerrijke uitleg over de werking van de brandweer mochten ze zelf in de voetsporen van de brandweermannen treden. Vol enthousiasme begonnen de leerlingen aan deze taak, maar ze merkten al snel dat het werk van een brandweerman niet te onderschatten is. Niet alleen blijkt hun uitrusting loodzwaar te zijn, maar ook dat effectief blussen van brandjes ging sommige van onze stoere bonken een stapje te ver.  De demonstratie van de brandende frietketel gaf hen zelfs het gevoel in een echte actiefilm mee te spelen.  Gelukkig konden ze zich ook vergapen aan al die geweldige wagens en sloeg hun hart een tel over bij het zien van de geweldige all-terrain brandweerwagen, de ‘Bulldog’. Het was een geweldige voormiddag en voor de leerkrachten een hele klus om hen uiteindelijk uit de wagens te krijgen. De voormiddag eindigde met een oproep bij de brandweer. Met loeiende sirenes vertrok de brandweer om een kat uit een boom te redden.

TISM – Dag van de jeugdbeweging

Ook dit jaar zette TISM als jaarlijkse traditie de Dag van de Jeugdbeweging in the picture. Daags voordien werd er ’s avonds al heel wat gesjord, werd er een dropping georganiseerd en bakten de leerlingen bij meneer Martens een heerlijke ovenverse pizza. De avond werd afgesloten met een kampvuur en enkele enthousiastelingen overnachtten zelfs op school.

Op vrijdag 20 oktober, de eigenlijke Dag van de Jeugdbeweging, mochten alle leerlingen en leerkrachten in uniform aanschuiven voor een lekker ontbijt.

Tijdens de middagspeeltijd werd het een heel toffe aangelegenheid. Een zeer gedreven groep leiders en leden van allerhande jeugdbewegingen organiseerde weer een clash der jeugdbewegingen. Allerhande toffe spellen werden gespeeld.

Aliquando et insanire iucundum est!

« 1 van 4 »

Pedagogische dag op het TISM

Maandag 16 oktober, pedagogische dag op het TISM. Deze keer geen lezingen, groepswerken of vergaderingen. Er stonden teambuildingsactiviteiten op het programma. In de voormiddag bouwden de leerkrachten in groepjes van 7 personen een heuse chain reaction. In de namiddag stond een haka op het programma.

« 1 van 2 »