Leerlingen van 5de jaar elektromechanica behalen prijzen op de nationale wedstrijd van het bedrijf SKF

Het bedrijf SKF is een wereldspeler op het gebied van lagertoepassingen in mechanische constructies en toepassingen.

Elk jaar organiseert dit bedrijf een nationale wedstrijd voor leerlingen van de derde graad van de STEM-scholen. Eerst wordt per school een voorselectie gemaakt. Uit deze voorselectie werden de beste leerlingen uitgenodigd voor de finalewedstrijd in Brussel. Deze wedstrijd vond plaats op 14 maart 2018. De opdracht bestond erin dat de leerlingen verschillende mechanische constructies moesten analyseren op krachten en afmetingen om een juiste lager te selecteren. Een goed technisch inzicht met wetenschappelijke kennis van mechanica en wiskundige geletterdheid was hier voor nodig.

Twee leerlingen van TISM nl. Louis Neyens en Jarne Stinkens werden geselecteerd voor deze finale en behaalden in deze nationale wedstrijd respectievelijk de eerste en vierde plaats. Zij namen hun prijs op 6 mei in Brussel in ontvangst. Opmerkelijk is dat zij in het 5de jaar elektromechanica zitten, terwijl de meeste deelnemers zesdejaars waren. Als school zijn we hierover bijzonder fier. Een dikke proficiat!!!

Infoavond horizonverruiming

Op dinsdag 17 april organiseerde de scholengemeenschap Sint-Michiel een infoavond horizonverruiming voor alle tweedejaars van de scholen uit Bree, Bocholt, Meeuwen en Peer.

Na een algemene inleiding over de leertrajecten en de studierichtingen konden de ouders en leerlingen vrij de 20 aangeboden studierichtingen bezoeken. De studierichtingen werden voorgesteld door leraren uit de bovenbouwscholen die zelf lesgeven in deze richtingen. Een unieke kans dus voor alle aanwezige ouders en leerlingen om info te vergaren. Aansluitend kunnen de ouders en leerlingen alle scholen bezoeken op de opendeurdag van 6 mei.

« 1 van 3 »

TISM internationaal

Breemans Ludo (laskeerkracht lassen) en Theo Bemelmans (Technisch adviseur lassen-mechanica)  bezochten dit eerste internationaal congres in Huelva Spanje.

Seabery and Augmented Training International Congress

Seabery en Augmented Training organiseerde het 1st Augmented Training International Congres, dat van 8 tot 9 maart in Huelva, Spanje, is gehouden. Het was het eerste evenement over Augmented Reality and Education, met  presentaties van internationale topexperts. Het was voor ons dus een geweldige kans om een ​​community van professionals, instellingen en bedrijven te ontmoeten die Augmented Reality gebruiken om vaardigheden en beroepsopleiding te verbeteren.

Het programma was onderverdeeld in drie hoofdonderwerpen:

 • Vaardigheidstraining
 •  Training van lasser (Soldamatic)
 • AR in industrie 4.0

Het 1st Augmented Training International Congress had echter meer te bieden. Het programma werd  afgerond met tijd voor netwerken, demonstraties en Seabery-workshops.

Het belangrijkste doel van het congres was om te debatteren over innovatie in onderwijs en vaardigheidstraining, met educatieve verenigingen, instellingen en bedrijven uit meer dan 30 landen. Sommige van de bedrijven die aanwezig waren :

 • Mercedes Benz,
 • Worlddidac
 • Miller Electric
 • Augmented World Expo (AWE),
 • CESOL Spaanse lasgroep
 • DVS Duitse lasgroep
 • NIL Nederlandse lasgroep
 • De eerste 4,0 middelbare school in Duitsland.

Het 1st Augmented Training International Congress was bedoeld voor instructeurs, leerkrachten, en AR-professionals, directeus, kaderpersoneel van educatieve centra en trainingsmanagers in bedrijven in de industriële sector.

Seabery bevestigde ook dat het op zoek is naar nieuwe partners over de hele wereld om toe te treden tot de Augmented Training-community.

Ervaar het LASLABO van Soldamatic in 3D. Scan de QR code of bezoek de link http://bit.ly/ALAB360

Open je Youtube app en ervaar de 3D omgeving door met je gsm te bewegen. Mocht je een 3D bril hebben kan je dit effect nog verbeteren.

Enkele sfeerbeelden:

Plastic Lab in TISM

Ongeveer 330 laatstejaars van omliggende lagere scholen ontdekten in TISM via Plastic Lab de magische wereld van technologie en wetenschappen. Met behulp van dit Lab, een mobiel labo vol met technologische en hightech experimenten, leerden ze heel wat bij rond recyclage en kunststofverwerking. Dit is één boeiende vorm van technisch onderwijs.

Leerlingen konden er met behulp van eigen ingezamelde plastic een gloednieuwe frisbee, een coole smartphonehouder … en tal van andere gadgets ontwerpen en plooien. Met Lego programmeerden de leerlingen een vrachtwagen en werd er verder rond recycling geoefend. Door deze kennismaking hopen we dat de zesdejaars geprikkeld zijn om een doordachte keuze te maken voor het technisch onderwijs voor het volgende schooljaar.

 

Stemproject 2A

In kader van het STEM-project vond er op 10 oktober in TISM een try-out plaats, waar de leerlingen van 2A aan geïnteresseerde leerkrachten en directieleden van scholen van de scholengemeenschap Sint-Michiel hun creatieve en inventieve auto-ontwerpen toonden.

Het was de bedoeling dat de wagentjes van op een ramp met zwaartekracht een zo groot mogelijk traject binnen een zo klein mogelijke tijdspanne moesten afleggen. Met behulp van een bladblazer kregen de wagentjes ook met weerstand te maken. Alle gegevens (afstand, tijdsduur) werden nauwkeurig door de leerlingen genoteerd en worden nadien binnen de techniek-, wiskunde- en wetenschapslessen nog verder onder de loep genomen.

Toekomstgericht is het de bedoeling dat alle scholen van onze scholengemeenschap dit STEM-project aan de leerlingen van het tweede jaar voorschotelen.

« 1 van 2 »