ONTBIJT JE FIT

Dagelijks zijn er heel wat leerlingen die niet of ongezond ontbijten. Daarom bood de ouderraad de eerstegraadsleerlingen op vrijdag 2 maart een ontbijt aan. Dit ontbijt werd voorafgegaan door een korte fitnessopwarming. De leerlingen konden zich rond eten in brood, cornflakes, fruit, yoghurt, kaas, vlees, … Dit initiatief kaderde eveneens binnen de vakoverschrijdende eindterm ‘Lichamelijke gezondheid en veiligheid’.

Infoavond basisschoolverlaters

Op maandag 19 februari organiseerde de scholengemeenschap Sint-Michiel een infoavond voor de ouders van alle basisschoolverlaters uit de brede regio. Na een algemene inleiding door de coördinerend directeur stelde elke directeur van de eerste graad de eigen school voor. Tot slot konden de aanwezige ouders op een interactieve manier vragen stellen die dan door de directies beantwoord werden. Op de infoavonden en opendeurdagen van de scholen zijn alle ouders en basisschoolverlaters welkom om de scholen echt in werking te zien. Alle info hierover is terug te vinden op www.sg-sintmichiel.be.

Studiekeuze voor de laatstejaars

Het 2de trimester is elk jaar opnieuw een belangrijk moment in het studiekeuzeproces voor onze laatstejaarsleerlingen. Er worden heel wat initiatieven georganiseerd om de leerlingen te begeleiden bij die keuze. Zo ontvingen wij op 23 januari militairen van Het Defensiehuis uit Hasselt om onze leerlingen wegwijs te maken in de werk- en studiemogelijkheden bij het Belgisch leger (zie foto’s). Op maandag 5 februari was er de beroepeninfoavond in het SAB in Bree. Daar konden de leerlingen spreken met professionals die een beroep uitoefenen dat de leerlingen zelf later ook eventueel willen doen. Dinsdag 6 februari was er dan de infoavond hoger onderwijs op TISM. Na een algemene uitleg en cijfergegevens over de resultaten van onze oud-leerlingen door coördinator Frank Vliegen, splitste men op en kon men kiezen voor infosessies over Industriële Wetenschappen en Technologie door collega’s van UCLL of bouw(kunde) door collega’s van PXL. Op zaterdag 10 februari stond de SID-IN in de Limburghal in Genk op het programma. Intussen bezoeken onze leerlingen allemaal één of meerdere hogescholen om workshops te doen. Vanaf midden februari startten de infodagen en de openlesdagen. We moedigen onze leerlingen aan daar zoveel mogelijk naartoe te gaan. We hebben er alle vertrouwen in dat onze leerlingen op deze manier een goede studiekeuze kunnen maken.

DUURZAAM TISM

De dikketruiendag vond dit schooljaar op dinsdag 6 februari plaats. In TISM werden de leerlingen een hele week klimaatbewust gemaakt. Gedurende een hele week werd de verwarming 2°C lager gezet. Tal van activiteiten gingen in onze school door. In de inkomhal van TISM stond een fiets opgesteld, waarmee je een hele week kon testen hoeveel energie men moet opwekken om bepaalde huishoudtoestellen te laten functioneren. Aan de hand van een fotowedstrijd konden de leerlingen hun mooiste natuurfoto inleveren. De UCLL kwam hun energie-unit aan de derdegraadsleerlingen voorstellen. Nedcar gaf uitleg over de productie van hybride wagens en over groene energie bij elektrische wagens. Tevens demonstreerden ze een aantal elektrische wagens. Aan de hand van ‘De klimaatcoach’ en ‘Da’s Proper’ maakte Goodplanet de leerlingen bewust over de klimaatopwarming en afvalbeheer. Er werd aan de leerlingen en leerkrachten gevraagd om op de dikketruiendag verkleed naar school te komen. De personen met de ‘meest gewaagde’ outfits werden hiervoor beloond. Voor alle leerlingen werd er, m.b.v. de smartphone, een klimaatquiz georganiseerd. Tijdens de eerste twee lesuren werd er een schoolrun – doorheen het schoolgebouw – georganiseerd, zodat de leerlingen van de eerste graad hun energie kwijt konden raken en het ook wat warmer kregen. Tijdens de eerste speeltijd kreeg iedereen, die zelf een mok meebracht, gratis chocomelk. Om het tijdens de middagspeeltijd wat ludieker te maken, hadden heel wat ‘sterke’ teams zich voor het touwtrekken ingeschreven en mochten ook de tweede en derde graad aan de schoolrun deelnemen. Hopelijk maken al deze duurzame projecten de aarde weer wat gezonder!

« 1 van 3 »

Drones @TISM

In het kader van de digitalisering van de maatschappij werkt de school samen met de bibliotheek van Bree. In de loop van dit schooljaar worden er verschillende sessie aangeboden om iedereen, groot en klein, de kans te geven met de ontwikkelingen in de techniek en de toenemend digitalisering. Robotten voor de kleintjes met de BeBot, Lego mindstorms, virtueel  lassen en het bouwen van een drone zijn maar een aantal activiteiten die dit jaar georganiseerd worden. Meer info op www.makerbibbree.be .

Voor deze laatste activiteit zijn 5 teams op maandag 15 januari gestart met het bouwen van een drone. 4 leerlingen van TISM hebben een volledig stappenplan uitgewerkt om op 3 avonden te komen tot een drone die vlieg klaar is. Naast de kennismaking van alle componenten die nodig zijn en hun functie werden de teams ook begeleid in het samenstellen van de onderdelen.

Op maandag 5 februari was het spannend afwachten of het voorafgaande werk ook goed was uitgevoerd. De drone werd letterlijk aan het internet gehangen om de nodige software te installeren en alle parameters voor de juiste sturing en vliegmodus in te stellen.

Onder de deskundige leiding van Sven, Brecht, Sander en Ian kwamen alle toestellen letterlijk van de grond en gingen de teams naar huis met een vliegwaardige drone.

Software :     link

Fotowedstrijd

De leerlingen van TISM namen voor de Dikketruiendag massaal deel aan een wedstrijd ‘natuurfotografie’.
Uit meer dan 150 foto’s koos een jury volgende winnaars:

Sander Marai (6EM) en Thijs Berben (1BKB) wonnen in de categorie ‘Mens en Natuur’.
Brecht Mussen (6EM) en Kina Broeders (1IWA) wonnen in de categorie ‘Natuur in Limburg’.
Zij winnen een eetbon en een workshop met een Breese natuurfotograaf.

TISM loopt zich warm op de ‘Warmathon’

Op 19 december steunde een geel leger leerlingen en leerkrachten van TISM ‘De Warmste Week’ van Music For Life. In Kiewit werd er ‘warmgelopen’ voor meer dan 1.000 goede doelen. Lopen, stappen, joggen: het maakte niet uit. Onder de warme, aanmoedigende woorden van presentatoren Cath Luyten en Stijn Vlaeminck werden heel wat rondjes van 2,4km afgemaald. MNM Start to DJ-winnaars Freaquency en Avalonn zorgden samen met DJ Shizzle Le Sauvage voor de perfecte loopbeats. Er was dus heel wat ambiance op en naast het parcours. Op de schans kon je een welverdiende ‘High Five For Life’ van Cath, Stijn of zelfs van tienkampatleet Hans van Alphen krijgen. Ook in de 4 andere Vlaamse provinciesteden werd in dezelfde week deze activiteit georganiseerd. In Hasselt werd in totaal 53.130 euro opgehaald. Een dikke proficiat aan alle TISM-deelnemers!

Project ‘Anders dan Anderen’

Op het einde van het eerste trimester volgden de leerlingen van het Beroepsvoorbereidend leerjaar gedurende 2 weken het project ‘Anders dan Anderen’.

Naast hun gewone lessen die binnen dit project kaderden, deden de leerlingen heel wat uitstappen.

In de rusthuizen van Bocholt en Gerkenberg entertainden de leerlingen de bewoners en op het Stift namen ze een kijkje bij Sint-Vincentius, dat instaat voor voedsel- en kledinghulp aan minderbedeelden van Bree-Bocholt-Meeuwen.

Op school ondervonden de leerlingen de beperkingen van een blinde aan de hand van een klassikaal blindenspel bij LO en de algemene vakken. De BVL’ers gaven oud-leerkrachten in de praktijkhal uitleg om gezamenlijk een lantaarn uit hout mekaar te knutselen.

« 1 van 4 »

eSafety infoavond

Op dinsdag 17 oktober organiseerde scholengemeenschap Sint-Michiel een informatieavond rond eSafety voor ouders en leerkrachten. Deze infoavond kadert in het project “Kijk, ik kan zonder schermtijd!” waar alle scholen aan deelnemen met de eerstejaars en de vierdejaars. Er waren een 90-tal aanwezige ouders, leerkrachten en opvoeders, die concrete tips kregen aangereikt door een medewerkster van de Gezinsbond en Child Focus.

Op een interactieve manier werd duidelijk waar onze leerlingen dagelijks mee bezig zijn en vooral hoe zij omgaan met de sociale media. De getuigenissen van zowel jongeren, ouders als experts waren verhelderend en gaven alvast stof tot nadenken…