GIP-dag … hoogdag op TISM

Maanden van hard werk van leerlingen en collega’s kwamen vandaag allemaal samen op onze jaarlijkse GIP-dag. Bedankt voor alle inspanningen, ook van de externe juryleden.

Hier alvast enkele sfeerbeelden.

Mee met de nieuwe maak.

Stoomkracht, elektrische aandrijving, automatisering: 250 jaar en drie industriële revoluties in een notendop. Maar bent u ook mee wanneer het gaat over 3D-printing, digital twins, artificial intelligence en virtual reality? Deze termen behoren tot Industrie 4.0, de onvermijdelijke samensmelting van industrie en digitalisering. Zonder het goed en wel te beseffen, staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk.

Als Limburgs maakbedrijf wilt u deze hoogtechnologische trein uiteraard niet missen! Daarom trekken POM Limburg en haar partners naar 5 Limburgse regio’s, waar ze telkens 5 dagen op 5 verschillende locaties vertoeven. Daarbij bespreken we 5 onderwerpen en presenteren 5 Limburgse bedrijven hoe zij reeds de vruchten plukken van Industrie 4.0.

Tijdens inspiratiesessies nemen experts ter zake het woord. Op het aansluitende netwerkmoment kunt u ervaringen uitwisselen met andere maakbedrijven. Geïnspireerd? De individuele sessies met overheidsorganisaties en kennisinstellingen bieden u de mogelijkheid om meteen de eerste stappen te zetten. Op die manier bundelen industrie, onderwijs en overheid de krachten om samen de transitie naar Industrie 4.0 te versnellen.

Als TISM zijn wij verheugd deze dag voor de bedrijven te kunnen organiseren.

Meer info:
http://meemetdenieuwemaak.be/

DINSDAG 4 JUNI – MAATWERKPRODUCTIE MET BEHULP VAN 3D-PRINTING

WAAR?                   Technisch Instituut Sint-Michiel (TISM), Baron de Taxislaan 4, 3960 Bree

WANNEER?           Dinsdag 4 juni, 12 uur – 14 uur, met aansluitend individuele sessies.

PROGRAMMA 

11.30 uur                Ontvangst met drank en broodjes

12.00 uur                Verwelkoming (POM Limburg)

Korte toelichting over het waarom en hoe van dit event. 

12.10 uur                3D-printing, een stand van zaken (FLAM 3D)

Flam3D is een non-profit platform voor alle belanghebbenden die actief zijn in 3D printen (of: Additive Manufacturing – AM). Er zal een overzicht worden gegeven van stand van zaken van de verschillende AM-technologieën alsook voorbeelden van commerciële toepassingen.

12.40 uur                3D-printing, hoe begin je eraan? (Trideus)

Trideus uit Beringen is een leverancier en dienstverlener gespecialiseerd in 3D printers, gerelateerde software en ondersteuning. Er zullen concrete ‘tips & tricks’ worden toegelicht over hoe je best begint met 3D printen.

13.00 uur                3D-printing, opportuniteiten en valkuilen van 3D-printing (Tenco DDM)

Tenco DDM is een bedrijf uit Genk dat reeds sinds 2008 actief is met het aanbieden van 3D-printing gerelateerde diensten, incl. afwerking en oppervlaktebehandeling. Dankzij de verschillende soorten 3D-printing technologieën die Tenco DDM aanbiedt , kunnen zij een goed beeld geven over het potentieel maar ook de beperkingen.

13.20 uur                Rondleiding in de School van Morgen (TISM)

Net zoals de maakbedrijven, dienen ook de scholen hun aanbod en aanpak af te stemmen op een veranderende arbeidsmarkt. Hoe pakt een school met technische opleidingen dit aan ? Welke competenties worden er aangeleerd aan de werknemers van morgen ? Welke middelen hebben scholen ter beschikking ? Hoe kunnen bedrijven en scholen samenwerken ?

14.00 uur                Netwerking en individuele sessies met:
– Bedrijfsadviseurs van VLAIO – Team Bedrijfstrajecten
– Business developers van kennisinstellingen & andere partners

Indien je als bedrijf bepaalde stappen wenst te zetten in de transitie naar Industrie 4.0, dan kan je jouw situatie en/of specifieke vraag voorleggen aan vertegenwoordigers van verschillende overheidsorganisaties en kennisinstellingen. Zij zullen de werking van hun organisatie toelichten en de betrokkenen wegwijs maken in het ruime aanbod van dienstverlening.

16.00 uur                Einde

Gitte Wevers van basisschool De Vuurvogel De Vostert wint Drone op opendeurdag TISM

Op de opendeurdag van onze school konden kinderen deelnemen aan een wedstrijd rond “Climate change”. Hiermee konden ze een drone winnen. Uiteindelijk waren er maar twee personen van alle inzendingen die alle vragen juist hadden, Gitte Wevers en Lander Straetemans, allebei uit Bree. Een onschuldige hand trok het deelnemingsformulier van Gitte uit als uiteindelijk winnaar van de drone. Omdat Lander als enige andere deelnemer ook alle vragen juist had krijgt hij een power-bank van TISM als troostprijs. We wensen Gitte en Lander veel plezier met hun prijs.

Opendeurdag 5 mei 2019

Op zondag 5 mei stonden de deuren van onze school open voor alle bezoekers. Een drukke dag voor oude bekenden en nieuwe gezichten.

Bedankt aan alle bezoekers en personeel die van deze dag een topdag maakten!

« 1 van 5 »

TISM en het energiehuis…

Op de nieuwe campus in Bree bouwde het TISM een energiehuis waar alle nieuwe energietechnieken in samengebracht werden.

Omdat ze hier veel belang aan hecht en dit een bijzonder initiatief vindt, komt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters het energiehuis openen op zondag 5 mei om 11 uur tijdens de opendeurdag. “Ook de bedrijven die dit energiehuis mede mogelijk maakten zullen hierbij aanwezig zijn”, aldus directeur Evens van het TISM. “Je kan als school zonnepanelen op je dak zetten en in de theorielessen hierover spreken, maar dan schieten we als technische nijverheidsschool tekort. We moeten de leerlingen daadwerkelijk en fysiek in contact brengen met deze nieuwe ontwikkelingen. We doen dat via de bouw van een energiehuis waar onze leerlingen moderne technologieën installeren, gebruiken en beheren. Belangrijk in het leerproces is dat onze leerlingen meten en controleren om de werking van de toestellen te optimaliseren. Onze leerlingen van de afdeling houtbewerking hebben het energiehuis in houtskeletbouw gebouwd en voorzien van de nodige isolatie. De leerlingen van de afdeling elektriciteit hebben de nodige bekabeling getrokken én fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd. Zij staan ook in voor het gebruik en beheer van deze installatie.”

VLAAMSE HOUTPROEF

Op donderdag 25 april vond de achtste editie van de Vlaamse houtproef plaats. Deze proef is geen scholenwedstrijd. Het beroep van houtbewerker promoten en jongeren motiveren en stimuleren om in de houtsector te blijven en zich verder te verdiepen in de veelzijdigheden van het vak is de doelstelling van deze proef. Onze school nam met 32 vierdejaars, leerlingen van Hout en Houttechnieken, deel. De leerlingen werkten een volledige dag aan een project dat ze die dag pas voorgeschoteld kregen. Het werkstuk dat ze moet uit massief hout en plaatmateriaal samengesteld worden.

« 1 van 3 »

Op 16 mei worden de laureaten bekendgemaakt. Laten we hopen op alweer enkele winnaars.

Voor meer info kan u terecht op www.houtproef.be.

Een dikke proficiat aan alle deelnemers!

TISM SCHENKT 10.000 EURO AAN VZW ALL 4 PELLE

Jaarlijks tracht TISM goede doelen te steunen. Vorig jaar werden een aantal sociale projecten gesteund nl. ‘Sint-Vincentius – De Kleine Drempel’, ‘Hedera Helix’ en ‘De vrienden van Senegal’. Dit jaar werden de pijlen gericht op vzw All 4 Pelle.

Vzw All 4 Pelle werd opgericht omdat Pelle Moesen, een leerling elektrotechnieken van onze school, in de zomer van 2018 een ongelukkige val tijdens een waterspel bij een jeugdkamp in Spanje maakte. Sindsdien is hij volledig verlamd vanaf zijn borstkas en revalideert hij in Pellenberg. De vzw zal Pelle en lotgenoten ondersteunen in allerlei noden.

« 1 van 2 »

Op vrijdag 5 april vond er in TISM een sponsortocht plaats. In aanloop van deze tocht zamelden de leerlingen geld in voor dit goed doel. Doorheen het schooljaar werd er ’s middags soep verkocht, tijdens het tweede trimester verkochten de leerlingen van 6IW worstenbroodjes en met een sponsorkaart trokken alle leerlingen de straat op om zoveel mogelijk geld in te zamelen. In totaal werd er maar liefst 10.000 euro ingezameld. In de Breughelzaal bracht Pelle zijn emotioneel verhaal voor de leerlingen. Hierna werd de cheque door enkele leerlingen aan Pelle en de vzw All 4 Pelle overhandigd. Het steunen van een aantal goede doelen willen we toekomstgericht verderzetten.

Oversteek lager school

Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart bezochten bijna 300 basisschoolverlaters van verschillende scholen uit Bree, Bocholt en Oudsbergen de middenschool Heilig Hart en TISM. De leerlingen van het zesde leerjaar staan immers op het punt om een nieuwe stap in hun jonge leven te zetten. In TISM kregen de leerlingen 3 workshops aangeboden, waarin duidelijk werd wat het aanbod binnen 1A in TISM is. In de middenschool Heilig Hart kregen de leerlingen de kans om kennis te maken met 3 van de 8 keuzemogelijkheden, om zo te ontdekken waar hun interesses binnen 1A zouden liggen. 

« 2 van 6 »
« 1 van 17 »
« 1 van 4 »

Het bezoek was een succes en de leerlingen waren enthousiast. We hopen dat ze na vandaag een gerichte keuze voor het middelbaar – die aansluit bij hun talenten en mogelijkheden – kunnen maken. Op de opendeurdag van zondag 5 mei kunnen ze, samen met hun ouders, beide scholen verder verkennen.