Energiehuis @TISM

UPDATE!!! Nieuwe ontwikkelingen aan het energiehuis: bijgevoegde tekst met uitleg!

Alle info over het energiehuis vindt u op volgende pagina: http://www.tismbree.be/?page_id=4418

FIRST® LEGO® League

Achthonderdvijftig jongeren van de laatste graad lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs, verdeeld over 60 teams uit 38 Limburgse scholen, namen op 24 november in de PXL te Hasselt deel aan de FIRST® LEGO® League  Voor het eerst werden ook secundaire scholen toegelaten. De FIRST® LEGO® League draaide om onderzoek, robotica en core values. Het team met de beste score op deze drie categorieën sleepte de Champions Award in de wacht en mag rechtstreeks naar de internationale finales.

Robotica is ongetwijfeld het meest spectaculaire onderdeel van de FIRST®LEGO® League. Eerst moest er een robot met LEGO® MINDSTORMS® ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd worden. Tijdens de wedstrijd moest deze robot missies snel en correct uit te voeren. De jury keek ook naar de inventiviteit, stevigheid en kwaliteit van de robot. Leerlingen moesten hun werk tevens aan een professionele en kinderjury presenteren. Het project werd zelfs op het gebruik van social media beoordeeld.

Veertig Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. Voka – KvK Limburg werkt samen met de provincie Limburg aan de toekomst door de technische talenten van onze kinderen naar boven te brengen. Dit intensieve project van drie maanden gaf de kans aan leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs om kennis te maken met wetenschap, technologie en techniek in een eigentijds kader en in hun eigen leefwereld. Onze leerlingen brachten, ter voorbereiding van de wedstrijd, een bezoek aan het waterzuiveringsstation en APK.

De Blue Wizards (Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt) wonnen de Champions Award.

Bij het onderdeel robotica kenden onze leerlingen heel wat pech. Het was altijd net niet. Toch hebben ze zich in ieder geval in alle categorieën allemaal goed ingespannen, waarvoor een dikke pluim. Met de Kinderjuryprijs voor de beste social media werd TISM voor de inspanning toch nog een klein beetje beloond. Deze wedstrijd was voornamelijk een leerschool en hopelijk volgend schooljaar meer succes!

« 1 van 2 »

Stemproject 2A

In kader van het STEM-project vond er op 10 oktober in TISM een try-out plaats, waar de leerlingen van 2A aan geïnteresseerde leerkrachten en directieleden van scholen van de scholengemeenschap Sint-Michiel hun creatieve en inventieve auto-ontwerpen toonden.

Het was de bedoeling dat de wagentjes van op een ramp met zwaartekracht een zo groot mogelijk traject binnen een zo klein mogelijke tijdspanne moesten afleggen. Met behulp van een bladblazer kregen de wagentjes ook met weerstand te maken. Alle gegevens (afstand, tijdsduur) werden nauwkeurig door de leerlingen genoteerd en worden nadien binnen de techniek-, wiskunde- en wetenschapslessen nog verder onder de loep genomen.

Toekomstgericht is het de bedoeling dat alle scholen van onze scholengemeenschap dit STEM-project aan de leerlingen van het tweede jaar voorschotelen.

« 1 van 2 »

BRANDWEERBEZOEK 1BK

Maandag 23 en dinsdag 24 oktober brachten de leerlingen van 1BK een bezoek aan de brandweer van Bree. Na een introductiefilm en een leerrijke uitleg over de werking van de brandweer mochten ze zelf in de voetsporen van de brandweermannen treden. Vol enthousiasme begonnen de leerlingen aan deze taak, maar ze merkten al snel dat het werk van een brandweerman niet te onderschatten is. Niet alleen blijkt hun uitrusting loodzwaar te zijn, maar ook dat effectief blussen van brandjes ging sommige van onze stoere bonken een stapje te ver.  De demonstratie van de brandende frietketel gaf hen zelfs het gevoel in een echte actiefilm mee te spelen.  Gelukkig konden ze zich ook vergapen aan al die geweldige wagens en sloeg hun hart een tel over bij het zien van de geweldige all-terrain brandweerwagen, de ‘Bulldog’. Het was een geweldige voormiddag en voor de leerkrachten een hele klus om hen uiteindelijk uit de wagens te krijgen. De voormiddag eindigde met een oproep bij de brandweer. Met loeiende sirenes vertrok de brandweer om een kat uit een boom te redden.

TISM naar de kwartfinale!

Vorig jaar werd de achtste finale onze eindhalte in de SVS schoolvoetbalcompetitie, SM Neerpelt was toen te sterk voor ons. Uitgerekend tegen diezelfde school speelden we woensdag opnieuw voor een plaats bij de laatste 8. De jongens waren uit op revanche!

Het werd een spannende en evenwichtige strijd met kansen aan beide kanten. Maar door een sterke teamprestatie en de efficiëntie voor doel van Mats Vanwezemael, die 4 (!) keer scoorde, trokken we de wedstrijd naar ons toe. Eindscore: 4-2.

Op naar de kwartfinale tegen Provil Lommel op woensdag 15 november.

TISM – Dag van de jeugdbeweging

Ook dit jaar zette TISM als jaarlijkse traditie de Dag van de Jeugdbeweging in the picture. Daags voordien werd er ’s avonds al heel wat gesjord, werd er een dropping georganiseerd en bakten de leerlingen bij meneer Martens een heerlijke ovenverse pizza. De avond werd afgesloten met een kampvuur en enkele enthousiastelingen overnachtten zelfs op school.

Op vrijdag 20 oktober, de eigenlijke Dag van de Jeugdbeweging, mochten alle leerlingen en leerkrachten in uniform aanschuiven voor een lekker ontbijt.

Tijdens de middagspeeltijd werd het een heel toffe aangelegenheid. Een zeer gedreven groep leiders en leden van allerhande jeugdbewegingen organiseerde weer een clash der jeugdbewegingen. Allerhande toffe spellen werden gespeeld.

Aliquando et insanire iucundum est!

« 1 van 4 »

eSafety infoavond

Op dinsdag 17 oktober organiseerde scholengemeenschap Sint-Michiel een informatieavond rond eSafety voor ouders en leerkrachten. Deze infoavond kadert in het project “Kijk, ik kan zonder schermtijd!” waar alle scholen aan deelnemen met de eerstejaars en de vierdejaars. Er waren een 90-tal aanwezige ouders, leerkrachten en opvoeders, die concrete tips kregen aangereikt door een medewerkster van de Gezinsbond en Child Focus.

Op een interactieve manier werd duidelijk waar onze leerlingen dagelijks mee bezig zijn en vooral hoe zij omgaan met de sociale media. De getuigenissen van zowel jongeren, ouders als experts waren verhelderend en gaven alvast stof tot nadenken…

Pedagogische dag op het TISM

Maandag 16 oktober, pedagogische dag op het TISM. Deze keer geen lezingen, groepswerken of vergaderingen. Er stonden teambuildingsactiviteiten op het programma. In de voormiddag bouwden de leerkrachten in groepjes van 7 personen een heuse chain reaction. In de namiddag stond een haka op het programma.

« 1 van 2 »

Samen ondernemen

Ondernemen doe je nooit alleen. Er zijn zoveel mensen bij betrokken, of het nu collega’s zijn, aandeelhouders, leveranciers, scholen, klanten enz. Elk draagt zijn steentje bij tot het succes van een onderneming.

Op de Open bedrijven dag afgelopen zondag 1 oktober stond dan ook  ‘Open ondernemen’ centraal. TISM werd gevraagd dit initiatief mee te ondersteunen bij TOPLAS Bree met een demostand Virtueel Lassen.

Een echt succes met meer dan 2000 bezoekers !

 

Veldloop eerste graad TISM-Bree

Met de olympische gedachte ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ in het achterhoofd heeft de eerste graad op 29 september vol enthousiasme meegedaan aan de scholenveldloop. Per klas werd er tevens een survivalrun georganiseerd. Ook deze keer werden weer heel wat medailles in de wacht gesleept. Een dikke proficiat aan alle sportieve deelnemers!

« 1 van 6 »